Japanse premier stuurt ritueel offer naar omstreden oorlogsmonument

AFP
Twee ministers van de Japanse regering hebben de zeventigste verjaardag van de capitulatie van het Japanse keizerrijk in de tweede wereldoorlog herdacht, met een bezoek aan het omstreden oorlogsmonument Yasukuni in Tokio. In die tempel worden de miljoenen slachtoffers van de oorlog herdacht, maar ook een 14-tal oorlogsmisdadigers.

Het waren de ministers Haruko Arimura, belast met vrouwenzaken, en Sanae Takaichi van Binnenlandse Zaken, die een bezoek aan het schrijn brachten.

Premier Shinzo Abe stuurde volgens lokale media enkel een ritueel offer (cash-bijdrage, nvdr) naar de tempel, maar bracht geen persoonlijk bezoek, om de vroegere slachtoffers China en Zuid-Korea niet voor het hoofd te stoten. Die twee landen beschouwen de plek als een symbool voor het koloniale verleden. Bij een vorig bezoek in 2013 door Abe werd nog woedend gereageerd.

Ook in Zuid-Korea wordt het einde van de tweede wereldoorlog zaterdag herdacht. De presidente Park Geun-Hye zei er dat de excuses van de Japanse premier "veel te wensen overlaten". Volgens Park moet Tokio ook in "oprechte daden" het vertrouwen van zijn buurlanden winnen.