Japanse keizer Akihito treedt na 30 jaar af

Keizer Akihito van Japan.
AP Keizer Akihito van Japan.
De Japanse keizer Akihito zal op 30 april 2019 terugtreden. Een speciale commissie, geleid door premier Shinzo Abe, heeft daartoe besloten. Een dag later, op 1 mei 2019, zal dan de Japanse kroonprins Naruhito (57)  de troon bestijgen. Dat berichten Japanse media vandaag.

Officieel wordt het aftreden op 5 december aan de regering voorgelegd. Drie dagen later geeft die wellicht zijn zegen, klinkt het. Het wordt de eerste abdicatie van een Japanse keizer in tweehonderd jaar.

De 83-jarige Akihito gaf in de zomer van vorig jaar in een zeldzame videoboodschap te kennen dat zijn krachten afnamen en dat hij wou aftreden. Het parlement liet hem dat toe via een bijzondere wet. Vandaag vergaderde een raad van parlementairen, juridische experts en leden van de keizerlijke familie over de termijn van zijn aftreden. Ze zouden overeengekomen zijn dat dat op 30 april 2019 zou plaatsvinden, klinkt het. Dan zal de door het volk geliefde keizer 85 jaar oud zijn. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.