Japanse F-35 van radar verdwenen boven Stille Oceaan

Archieffoto van een F-35A-straaljager.
Reuters Archieffoto van een F-35A-straaljager.
Boven de Stille Oceaan is een F-35A-gevechtsvliegtuig van de Japanse luchtmacht van de radar verdwenen. Dat maakte de luchtmacht bekend.

Het hoogtechnologische gevechtsvliegtuig vloog samen met nog drie andere toestellen voor de kust van de prefectuur Aomori, toen het radarcontact omstreeks 19.25 uur lokale tijd verloren raakte. Er is ook geen radiocontact mogelijk met het verdwenen toestel. Er is een zoekactie opgestart.

Het toestel is een van de 13 F-35A’s die ontplooid zijn op de basis Misawa in het noordoosten van Japan. De resterende F-35A’s blijven voorlopig aan de grond, zei de Japanse minister van Defensie Takeshi Iwaya.

F-35

Japan begon in januari 2018 met de ontplooiing van de F-35A (het type dat conventioneel landt en opstijgt en een prijskaartje van 90 miljoen dollar heeft) om de verouderende F-4-gevechtsvliegtuigen te vervangen. Japan wil in totaal 105 F-35A’s ontplooien naast 42 F-35B’s, het type van het gevechtsvliegtuig dat verticaal kan landen en op een veel kortere afstand kan opstijgen. Die toestellen zal Japan later aankopen.

Ook de Belgische luchtmacht bestelde vorig jaar 34 F-35's bij fabrikant Lockheed Martin. Deze zullen tussen 2023 en 2030 geleverd moeten worden. Kostplaatje: 3,8 miljard euro. De toestellen zullen de verouderde F-16's vervangen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Dewael

  Misschien nog een versie van de F-35 uitbrengen, ėėn dat in de lucht blijft. Blijkbaar zijn deze eerste keus en veel te dure toestellen toch niet zo betrouwbaar. Uiteraard zullen ze op een fout van de piloot houden zoals ze eerst geprobeerd hebben bij de Boeing 737 max 8

 • Febe Chapin

  Kamikaze training? Die F-35's zijn al van in het begin misgelopen met vertienvoudigde kosten, eindeloze kinderziektes, stuurloosheid,... Het is een slechte periode voor de Amerikaanse luchttoestellen.. En misschien een tijd voor andere landen om te beseffen dat ze zelf weer moeten uitvinden en niet vast zitten aan 1 land.

 • Luc LePinson

  Hoezo, het toestel zou toch onzichtbaar zijn voor radar? Hoe kan het dan van radar "verdwijnen" als het zogezegd al onzichtbaar moest zijn?

 • Ludo Ghoos

  Dus de stealth functie werkt :-)