Japanse draagraket met ruimtecargo voor ruimtestation ISS gelanceerd

AFP
Van op de basis Tanegashima heeft Japan woensdag om 13.51 uur Belgische tijd een H-IIB draagraket gelanceerd die een onbemande cargo naar het Internationaal Ruimtestation ISS moet slingeren, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa bekendgemaakt.

De Konotouri5 (of HTV-5 in het jargon) kwam ongeveer vijftien minuten later succesvol vrij van het restant van de draagraket, aldus het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

De cargo heeft 5,5 ton aan goederen bij voor de zes opvarenden van het ISS onder wie de Japanse astronaut Kimiya Yui (45). De lading bestaat onder meer uit drinkwater, kledij en wetenschappelijke uitrusting.

De cargo moet moet maandagavond (Japanse tijd) aankomen bij het ISS, waar de bemanning, in het bijzonder ook vluchtingenieur Yui, het tuig met de robotarm van het complex zal grijpen en vasthangen aan de Harmony-module van de spacemeccano. De HTV-5 zal daar ongeveer vijf weken blijven aanhangen.

De bevoorrading van het ISS liep dit voorjaar minder vlot, door de falende lancering van een Russische Progress en een Amerikaanse cargo van het type Dragon. Daarom hebben de NASA en het Jaxa de lading van de Konotouri5 herzien, vooral om meer voedsel en "kritische componenten" te kunnen meesturen, zegt het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

De H-IIB is een opgewaardeerde versie van het werkpaard van de Japanse ruimtevaart, de H-IIA.

AFP