Japan wil twee kernreactoren heropstarten

UNKNOWN
De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft op een persconferentie laten weten dat twee kernreactoren in het westen van het land herstart worden. Sinds de kernramp in Fukushima in maart 2011 liggen alle kernreactoren stil in Japan. "De Japanse maatschappij zou het niet overleven indien alle reactoren uitgeschakeld zouden blijven", stelde Noda.

De herstart van de reactoren zal de zorgen over energietekorten tijdens de zomer enigszins doen verminderen, maar is controversieel. Veel Japanners zijn immers bezorgd over de risico's die aan kernenergie kleven.

Volgens Noda is het goed voor het welzijn van de mensen indien de reactoren 3 en 4 van de kerncentrale van Oi opnieuw worden gestart. Een uitspraak die door tegenstanders van kernenergie op de nodige kritiek werd onthaald. "Dit bewijst hoezeer de regering in de zak van de nucleaire industrie zit", oordeelde Junicho Sato, hoofd van Greenpeace Japan.

Sinds begin mei zijn alle vijftig kernreactoren in Japan uitgeschakeld, waardoor het land voor het eerst in ruim veertig jaar niet beschikt over door kernenergie gegenereerde elektriciteit.