Japan wil papieren vliegtuig in de ruimte lanceren

Het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa heeft vandaag bekendgemaakt een project voor een ongewoon experiment te hebben goedgekeurd. Het gaat om de lancering van een papieren vliegtuig van op het Internationaal Ruimtestation ISS, om het traject van het object te bestuderen en er lessen uit te trekken voor het ontwerp van toekomstige ruimtetuigen.

Hypersonische windtunnel
Volgens het Jaxa hebben in papier uitgevouwen modellen van de Amerikaanse spaceshuttle reeds succesvol tests doorstaan in een hypersonische windtunnel aan de Universiteit van Tokio. De zeven op twee meter metende vliegtuigjes hebben snelheden van Mach-7 (of zeven keer de snelheid van het geluid) en temperaturen van 200 graden celsius doorstaan, aldus de Japanse Vereniging van Origami-vliegtuigen (een traditionele Japanse kunst die erin bestaat papier te plooien).

Terugkeer atmosfeer
De geteste omstandigheden lijken veel op degene die ruimtetuigen kennen bij de terugkeer in de atmosfeer. Het project voor de lancering van een papieren vliegtuig van op het ISS is ingeschreven op een lijst van haalbaarheidsstudies voor de komende drie jaar.

Waar landen?
Probleem nummer één is dat het niet te voorspellen is waar het vliegtuig zal neerstrijken indien het erin slaagt naar de Aarde terug te keren. Het wordt immers in de troposfeer door de wind meegenomen, zegt professor Shinji Suzuki van het Aeronautisch Instituuut van de Universiteit van Tokio. Mogelijk valt het op te lossen door een minizender op het ding te bevestigen of er in meerdere talen "dank u om ons te verwittigen indien u dit hebt gevonden" op te zetten. (afp/ka)