Japan wil acht jaar na kernramp Fukushima radioactief water in zee dumpen

Archiefbeeld. Het besmet water wordt opgeslagen in bijna duizend tanks.
epa Archiefbeeld. Het besmet water wordt opgeslagen in bijna duizend tanks.
Japan overweegt radioactief water uit de in 2011 door een ramp getroffen kerncentrale in Fukushima te laten weglopen in de Grote Oceaan. Volgens het bedrijf Tepco, de uitbater van de centrale, is de opvang die nu wordt gebruikt om besmet water op te slaan in 2022 vol en moet er een andere oplossing worden gevonden.

Het water is afkomstig uit de koeling van de centrale die in 2011 werd getroffen door een zogenoemde meltdown na een aardbeving. Miljoenen liters besmet water zijn inmiddels opgeslagen in bijna duizend tanks.

De Japanse minister van Milieu Yoshiaki Harada kwam vandaag met het al eerder geopperde idee naar voren om het water in zee te laten lopen en zodoende te verdunnen. "Het is de enige mogelijkheid", aldus de minister. Om hoeveel water het precies gaat, is niet bekend. De Japanse regering heeft nog geen definitief besluit over de zaak genomen.

De lokale vissers, die de afgelopen acht jaar investeerden in de wederopbouw van de industrie, reageren bezorgd. The Japan Times bericht dat de vissers stralingscontroles uitvoeren voordat ze hun vangsten naar vismarkten verschepen. Toch is de angst groot dat het nieuws de visindustrie van Fukushima opnieuw zal verlammen. Ook het nabijgelegen Zuid-Korea maakt zich zorgen over de impact ervan op de industrie. 

Radioactief water

Het is niet de eerste keer dat Tepco radioactief water in zee loost. Het bedrijf dumpte in april 2011 zo’n 11.500 ton radioactief water in de Grote Oceaan. Volgens Tepco ging het om “relatief licht radioactief water”. “We hebben geen andere keuze dan het besmette water uit veiligheidsoverwegingen in zee te gooien”, zei regeringswoordvoerder Yukio Edano toen. Het besmette water werd in zee gedumpt om plaats te maken voor zwaarder verontreinigd water dat zich in de turbineruimtes van de kerncentrale had opgehoopt.

Tepco benadrukte destijds dat het water een behandeling kreeg, waarbij radioactief materiaal verwijderd kon worden. Het radioactieve isotoop tritium kon er niet worden uitgehaald, maar volgens Tepco was er echter geen reden tot paniek. Tritium in kleine hoeveelheden vormt slechts een beperkt gezondheidsrisico, zo luidde de verklaring van het bedrijf. 

Terugkeer

Zo’n 160.000 mensen die in de omgeving van de kernreactor woonden, moesten acht jaar geleden noodgedwongen verhuizen. Nog steeds is een groot deel van de omgeving rond de kerncentrale verboden terrein wegens stralingsgevaar. Een deel van Okuma, een stadje dat ongeveer tien kilometer van de kerncentrale van Fukushima ligt, werd grondig gereinigd. De gemeten straling in de stad zou op een acceptabel niveau zitten, waarna de autoriteiten in april beslisten dat de getroffen inwoners van Okuma naar hun huizen terug mogen keren. 

Archiefbeeld, 9 april. Het centrale gedeelte van de stad Okuma, Fukushima.
AP Archiefbeeld, 9 april. Het centrale gedeelte van de stad Okuma, Fukushima.

Toch kiezen amper 367 van de 11.000 vroegere inwoners van Okuma ervoor om terug te keren. De overige mensen willen zich niet vestigen in het stadje uit angst voor radioactieve straling. Bovendien zijn er amper medische voorzieningen en sociale instellingen. 

Een onderzoek van de milieuorganisatie Greenpeace bracht twee jaar geleden aan het licht dat er nog hoge stralingsniveaus werden gemeten in gebieden die door de regering veilig verklaard waren. De studie toonde onder meer aan dat nieuwe bladeren een hoge concentratie aan radioactiviteit bevatten. Dat was ook het geval voor het stuifmeel, afkomstig van de in Japan veel voorkomende ceder. Daarnaast werden in de sterk vervuilde gebieden erfelijke mutaties waargenomen bij vlinders. Greenpeace verweet de Japanse regering dat het de impact van de kernramp minimaliseert. 
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Dewael

  Klein risico is ook risico. Nu wil men minder verontreinigd water in zee dumpen om plaats te maken voor meer verontreinigd water. Daarna kan men dit water dan in zee dumpen voor nog zwaarder verontreinigd water, enz., enz. ...

 • oswald billiet

  Er is geen andere oplossing dan dumpen. Wij zijn toch al bezig met plastiek, industrieel vuil, verzonken atoomonderzeeërs in Rusland, CO2. Het kan er nog wel bij want de wereld ziet daar niet naar om.

 • Jan Groenendaal

  Beste nico ramaekers. U zegt "De eerste dode moet nog steeds vallen tgv de straling he mensen.". Ahum ... , zoek het eens op. Bovendien is het gevaar van straling niet zozeer dat je er onmiddellijk dood van valt. Het effect strekt zich over generaties uit.

 • Serge de doncker

  Ze sturen zoveel raketten in het heelal, kunnen ze daar die vaten ni dumpen? Is 1000 miljoen groter dan onze zee

 • raymond van der craen

  Die Japanners zien er toch stralend en kerngezond uit.