Japan vreest dat nieuwe Noord-Koreaanse wapens rakettenschild kunnen omzeilen

Noord-Korea testte zaterdag nog eens nieuwe korteafstandsraketten.
AFP Noord-Korea testte zaterdag nog eens nieuwe korteafstandsraketten.
Noord-Korea lijkt te werken aan korteafstandsraketten die in staat zijn het Japanse verdedigingsschild te omzeilen. De Japanse minister van Defensie leidt dat af uit het onregelmatige traject van de laatste raketten die Noord-Korea heeft getest.

Volgens minister Takeshi Iwaya gaat het om een nieuw type raketten voor korte afstanden. En hoewel Amerikaans president Donald Trump de nieuwste Noord-Koreaanse testen afdeed als onbelangrijk, stijgt de ongerustheid in het nabijgelegen Japan. Het land heeft samen met de VS Aegis-wapensystemen op schepen in de Japanse zee liggen en plant twee extra afweerbatterijen op het land om raketten in de ruimte te kunnen onderscheppen. 

Die afweersystemen zijn wel afhankelijk van projectielen die een relatief recht en dus voorspelbaar traject afleggen. Hoe onvoorspelbaarder het traject, hoe moeilijker de raket te onderscheppen is.

De VN-Veiligheidsraad besprak gisteren de Noord-Koreaanse testen achter gesloten deuren. Het overleg kwam er op vraag van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, drie landen die Pyongyangs “herhaalde provocerende lanceringen” streng veroordeelden. “De internationale sancties moeten onverkort en volledig aangehouden worden tot Noord-Korea’s nucleaire en ballistische raketprogramma's afgebouwd zijn. Het is essentieel dat de Veiligheidsraad eenheid toont in zijn resoluties”, aldus de drie landen.

Afgelopen week beëindigde Zuid-Korea een samenwerkingsprogramma met Japan om militaire informatie met elkaar te delen. Japan noemt die beslissing irrationeel. 

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bij de laatste rakettentesten zaterdag.
AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bij de laatste rakettentesten zaterdag.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yves Pinoy

  Blaffende honden bijten niet! Klopt. NK is aan het blaffen, niet aan het bijten. Maar het geblaf wordt alsmaar luider en luider tot op het moment dat een andere hond uithaalt en bijt. Japan heeft schrik omdat het zijn macht (dankzij US) aan het verliezen is. ZK is niet meer het beste maatje van de US. China ligt in de buurt op de loer en Rusland, tja, wat doen we daar mee, met zijn troepen aan de grens met China op een boogscheut van NK.

 • Levi Raes

  Precies of Noord-Korea profijt haalt bij het aanvallen van een buurland...

 • Valentino Fabionara

  Japan vreest veel

 • frans Venloo

  Truimp zegt van niet dus geen probleem voor raketmen .

 • raymond van der craen

  Twee bedenkingen: Waarom mag alleen de VS raketproeven uitvoeren en waarom zou Noord- Korea Japan aanvallen?