Japan vraagt dat commerciële walvisjacht weer toegelaten wordt

Actievoerder demonstreren bij de conferentie in Brazilië tegen de walvisjacht.
REUTERS Actievoerder demonstreren bij de conferentie in Brazilië tegen de walvisjacht.
Japan wil een einde aan het verbod op de commerciële walvisjacht. Daartoe heeft het land een voorstel ingediend op een internationale conferentie in Brazilië. Volgens Japan was het verbod een tijdelijke maatregel en is er geen noodzaak meer om dat nog langer te handhaven.

Volgens het voorstel dat werd gepresenteerd tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat de populatie van bepaalde walvissoorten zich dusdanig heeft hersteld dat er weer prima op gejaagd kan worden.

Het Japanse voorstel kon niettemin op veel weerstand rekenen van landen die beweren dat de populatie nog veel te kwetsbaar is en dat de walvisjacht in het algemeen steeds meer als onaanvaardbaar wordt beschouwd.

Wetenschappelijk onderzoek

Japan doet officieel sinds 1987 niet meer aan commerciële walvisvangst, maar bleef wel op walvissen jagen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Afgelopen maand nog werd bekend dat het land in ruim drie maanden tijd in totaal 177 walvissen had buitgemaakt in het noordwesten van de Stille Oceaan.

Volgens critici betekent het vrijgeven van de jacht, hoe beperkt ook, dat er automatisch ook weer met quota gesjoemeld zal worden. De populatie zou daarvoor veel te kwetsbaar zijn.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer er over het voorstel gestemd wordt. De conferentie duurt nog tot en met vrijdag.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Christine Laevers

  Wim Claes: Ja! Ik dacht dat de Japanners vindingrijke mensen waren. Maar dan laten ze al die plastic aan hun neus voorbij gaan. Hier in Frankrijk is er een bedrijf die sigarettenpeuken verzamelt en er van alles mee maakt. Wie jaagt er nu nog op walvissen ? 't Is dat ze heel oud worden in Japan, naar het schijnt.

 • Maxim Borgers

  iedereen laat zich wat wijsmaken, er is niets mis met jagen op walvissen er zijn er meer dan genoeg deze onnozele zever komt van veggie extremisten die niet kunnen verdragen dat er dieren gegeten worden en eisen dat iedereen in hun eetstoornis mee doet

 • Dirk Landuyt

  Straks zijn de walvissen op, en dan gaat Japan internationale steun vragen om hun 'werkloze' vissers te onderhouden.

 • wim CLAES

  ze moesten hun schamen.dat ze wat op plastic gaan jagen.

 • Bruno willems

  Laat die dieren met gerust