Japan stelt voorbereidingswerken voor bouw Amerikaanse militaire basis uit

AP
Japan gaat de voorbereidingswerken voor de bouw van een nieuwe Amerikaanse militaire basis op het zuidelijke eiland Okinawa, die op 10 augustus zouden beginnen, met een maand uitstellen. Dat heeft de overheid gemeld. In Japan is er veel protest tegen de nieuwe basis.

De verklaring van minister Yoshihide Suga kwam er kort nadat was aangekondigd dat Japan snel zou starten met grote voorbereidingswerken in Henoko, waarnaar de na de Tweede Wereldoorlog opgerichte luchtmachtbasis van Futenma zou verhuizen. Volgens Suka zullen de overheid en de lokale autoriteiten van Okinawa het bouwplan opnieuw bespreken, dat een belangrijk onderdeel is van de bilaterale overeenkomst om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Japan te herschikken.

Verwacht wordt dat de gouverneur van Okinawa de goedkeuring van zijn voorganger ongedaan zal maken voor de stortwerken voor de kust van Nago, omdat er "juridische fouten" zouden zijn gebeurd tijdens de vorige legislatuur.

De bevolking van Okinawa is sterk gekant tegen de verhuis van de luchtmachtbasis en wil eigenlijk vooral dat er geen VS-basis meer is in de archipel. In mei kwamen nog 35.000 mensen op straat tegen het plan. Toch heeft de Japanse overheid beslist om de voorbereidende werken om de herlocalisatie mogelijk te maken, te laten doorgaan.

Okinawa werd na de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen ingepalmd en pas in 1972 aan Japan teruggegeven. Meer dan de helft van de nog steeds 47.000 GI's die in Japan gelegerd zijn, is in Futenma gelegerd. De plaatselijke bevolking klaagt over lawaaioverlast en de straffeloosheid waarvan de GI's genieten. De voorbije jaren zijn enkele vrouwen op het eiland door Amerikaanse soldaten verkracht, maar zij mogen wegens "immuniteit" niet door het Japanse gerecht berecht worden. Voorts bevindt de basis zich in stedelijk gebied, wat het verkeer en de verkeersveiligheid niet ten goede komt.