Japan overweegt walvisjacht te schrappen

Al jarenlang voert de mariene milieuorganisatie Sea Shepherd actie tegen de Japanse walvisjacht. Hier gooien ze flessen zuur naar het fabrieksschip Nisshin Maru.
REUTERS Al jarenlang voert de mariene milieuorganisatie Sea Shepherd actie tegen de Japanse walvisjacht. Hier gooien ze flessen zuur naar het fabrieksschip Nisshin Maru.
Volgens Japanse media overweegt de regering dit jaar niet op walvissen te gaan jagen in Antarctica. Een en ander zou te maken hebben met de toestand van de Nisshin Maru, het verouderde fabrieksschip van de walvisvloot. De mariene milieuorganisatie Sea Shepherd voert al jaren actie tegen de Japanse walvisjacht.

De Japanse krant Asahi meldt dat de jaarlijkse walvisjacht "voor wetenschappelijk onderzoek" omwille van de nodige reparaties aan de Nisshin Maru dit jaar geschrapt zou worden.

Eerste keer in 25 jaar
De herstellingswerken aan het schip zouden maanden in beslag nemen, waardoor de jaarlijkse tocht naar de Stille Zuidzee, die gewoonlijk eind november of begin december wordt aangevat, in het gedrang komt. Het zou de eerste keer in 25 jaar zijn dat Japan de walvisjacht afblaast.

Het Japanse visserijagentschap kon het bericht echter niet bevestigen.

De Australische milieuminister Tony Burke belooft zich verder te zullen informeren over het bericht.

Begrotingstekort
Aan ABC News verklaarde Burke: "Dit is een land dat na de aardbeving en tsunami met een herstelfactuur van miljarden dollars geconfronteerd wordt, en daar bovenop komt nog de Fukushima kernramp, die nog eens honderden miljarden kost. Japan heeft de grootste begrotingstekort van de geïndustrialiseerde wereld, er rest hen niet veel geld meer".

"Terwijl de walvisvangst officieel dient voor wetenschappelijk onderzoek, mag het visserijagentschap het vlees verkopen. Maar heel weinig Japanners eten walvis, slechts 5 procent van de bevolking eet het regelmatig. Over het hele land zit walvisvlees in vrieskasten, dus deze operatie brengt geen geld op. De walvisjacht is aangewezen op overheidssubsidies en wij vinden dat het geld naar de mensen moet gaan die het nodig hebben, de slachtoffers van de tsunami en de kernramp, en niet naar de walvisjacht die Japan niet nodig heeft".