Japan: "Militaire oefeningen tussen VS en Zuid-Korea zijn van vitaal belang"

Trump kondigde gisteren onverwacht aan om te stoppen met de oefeningen.
AFP Trump kondigde gisteren onverwacht aan om te stoppen met de oefeningen.
De gezamenlijke militaire oefeningen tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea en de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land spelen een vitale rol voor de regionale veiligheid. Dat heeft de Japanse minister van Defensie vandaag gezegd. Minister Itsunori Onodera reageerde op de onverwachte aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om te stoppen met de oefeningen.

Trump zei een en ander op de persconferentie gisteren, na de historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore. "We gaan stoppen met de militaire oefeningen, tenzij we vaststellen dat de toekomstige onderhandelingen niet lopen zoals ze zouden moeten", luidde het. De Amerikaanse president noemde de oefeningen aan de grens met Noord-Korea "zeer provocerend".

Itsunori Onodera.
EPA Itsunori Onodera.

Trump herhaalde ook zijn wens om de Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea gestationeerd zijn terug te trekken. Hij verzekerde echter dat die kwestie geen deel uitmaakt van de onderhandelingen met Pyongyang. 

Bijna 30.000 Amerikaanse soldaten toeven permanent in het land. Specialisten in veiligheidskwesties onderstrepen dat het terugschroeven van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Oost-Azië het evenwicht van de troepen in de regio zou aantasten, zeker met de opkomst van China in het achterhoofd.
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  Duidelijk een linkse president. Protectionistische maatregelen tegen het liberale globalisme. Opkomen voor de arbeider in de VS. En de Chinezen en Noord-Koreanen hun zin geven. Dat had Obama nooit gedaan.

 • Joël Bornbergen

  die oefeningen kunnen gewoon nen andere context krijgen... Da zijn altijd simulaties... Als dat gebeurd, doen we dat... ervoor waren dat oefeningen tegen acties van NK, maar kunnen die nu aangepast worden naar acties tegen China, in de gele zee bv...

 • Ramon Simon

  De aanwezigheid van de VS is ook een doorn in het oog van China. Of denk ja dat al die troepen in ZK en Japan dienen om een invasie van NK af te slaan? Nee, NK stelt niets voor maar ze kunnen wel met artillerie ZK pijn doen en met een kernwapen iemand aanvallen, wat dan hun ondergang zou betekenen. En 30.000 soldaten bieden geen bescherming tegen een kernwapen.

 • guido Bervoets

  Japan vertrouwt Kim Jong-un voor geen meter en is niet zo naïef als de president van de VS die alleen maar wil scoren - en ze hebben gelijk.

 • Jean De Grande

  Links staat toch al jaren te roepen dat de VS moet stoppen met politie agent te spelen voor de hele wereld. Volgens hen zou het dus de goede kant op gaan. Of is het (voor de criticasters) op de verkeerde plek dat ze stoppen?