Japan knoopt moordenaar op

De Japanse justitieminister Yoko Kamikawa.
AFP De Japanse justitieminister Yoko Kamikawa.
In Japan is vandaag een 44-jarige man terechtgesteld voor een moord die hij in 2007 had gepleegd, zo heeft de Japanse minister van Justitie op een persconferentie bekendgemaakt.

Tsukasa Kanda werd opgehangen omdat hij in Nagoya een 31-jarige vrouw om het leven bracht, samen met twee handlangers die hij op het internet had geronseld. Het slachtoffer, dat lukraak werd uitgekozen, werd ontvoerd, vastgebonden, de keel dichtgeknepen en met een hamer doodgeslagen voordat ze beroofd werd. "Het was een uiterst brutaal geval", zo rechtvaardigde justitieminister Yoko Kamikawa de terechtstelling. "Na een reeks minutieuze onderzoeken heb ik de executie bevolen", voegde ze eraan toe.

Sinds de terugkeer van de rechtse premier Shinzo Abe, eind 2012, zijn in Japan in totaal twaalf doodvonnissen voltrokken. Japan en de Verenigde Staten zijn de enige democratische industrielanden die de doodstraf uitvoeren, een praktijk die voortdurend aan de kaak gesteld wordt door internationale mensenrechtenorganisaties.