Japan keurt heropstart van atoomreactoren bij actieve vulkaan goed

De kernreactor in Sendai.
AFP De kernreactor in Sendai.
Het Japanse nucleaire toezicht heeft vandaag het licht op groen gezet om twee kernreactoren in de omgeving van een actieve vulkaan weer in werking te stellen. Het gaat om de kerncentrale Sendai, die op 50 kilometer van de vulkaan Sakurajima op het eiland Kyushu ligt, meldt het persbureau Kyodo. Sendai zou aldus de eerste kerncentrale worden die na de atoomramp van Fukushima in maart 2011 volgens strengere veiligheidsnormen gaat werken.

Na Fukushima werden alle 48 kernreactoren in Japan stilgelegd. Premier Shinzo Abe wil de reactoren echter heropstarten. Na een aardbeving en tsunami was het in AKW Fukushima Daiichi tot een meltdown gekomen. In een peiling door Kyodo sprak een meerderheid van 55,2 procent van de ondervraagden zich tegen de herstart van de kernreactoren uit.

Woensdagnamiddag heeft zich in de omgeving van de kerncentrale van Fukushima een nieuwe aardbeving voorgedaan, met een kracht van 4,6, meldde het nationale agentschap voor meteorologie. De schok werd in de kustregio Hamadori in de prefectuur Fukushima geregistreerd. Er is geen risico op een tsunami, preciseerde het agentschap.