Japan houdt adem in: vulkaan op uitbarsten in buurt van kerncentrale

Nauwelijks een paar dagen na de heropstart van de reactor na het drama van Fukushima houdt Japan de adem in nu de vulkaan in de buurt van de centrale mogelijk op uitbarsten staat.
EPA Nauwelijks een paar dagen na de heropstart van de reactor na het drama van Fukushima houdt Japan de adem in nu de vulkaan in de buurt van de centrale mogelijk op uitbarsten staat.
Japan heeft het alarmniveau voor een eventuele uitbarsting van de vulkaan Sakurajima in de regio Kyushu verhoogd, van 3 naar 4. Mensen die op drie kilometer van de vulkaan wonen, moeten zich voorbereiden op eventuele evacuatie. De vulkaan ligt op amper 50 kilometer van de kerncentrale van Sendai, waar eerder deze week nog een kernreactor werd heropgestart ondanks protest.

De verhoging van het alarmniveau komt er op bevel van het Japanse Meteorologische Agentschap. Dat registreerde de voorbije dagen verschillende aardbevingen in het gebied, luidt het op zijn website.

In de regio wonen een 40-tal mensen. De lokale overheid houdt een reddingsteam klaar.

De heropstart van de kerncentrale van Sendai was de eerste sinds de nucleaire ramp van Fukushima ruim vier jaar geleden. De heropstart kreeg veel kritiek, omdat Japan in aardbevingsgevoelig gebied ligt.