Japan executeert voor het eerst in tien jaar buitenlander

Chinese man zat al 16 jaar in dodencel voor roofmoord op een gezin

De Japanse minister van Justitie Masako Mori spreekt de pers toe over de executie.
AP De Japanse minister van Justitie Masako Mori spreekt de pers toe over de executie.
Japan heeft vandaag een Chinese burger geëxecuteerd die schuldig bevonden was aan de moord op een gezin van vier personen. Japan is naast de VS het enige G7-land dat de doodstraf nog altijd effectief uitvoert.

Wei Wei, een 40-jarige man die in Japan studeerde, zat meer dan 16 jaar in een dodencel op zijn executie te wachten en werd vandaag opgehangen. Hij was veroordeeld voor de roofmoord op een echtpaar en hun twee kinderen in hun huis in de stad Fukuoka, gelegen op het zuidelijke eiland Kyushu, in 2003. 

Samen met twee Chinese handlangers had Wei gewichten aan de lichamen van de slachtoffers gehangen toen ze hen in de oceaan gooiden. Een medeplichtige werd al in 2005 in China geëxecuteerd, de tweede medeplichtige kreeg een levenslange gevangenisstraf.

“Vreselijke zaak”

De Japanse minister van Justitie Masako Mori kondigde vandaag op een persconferentie aan dat Wei vandaag geëxecuteerd werd in het detentiecentrum van Fukuoka. “Het was een extreem koelbloedige en vreselijke zaak, waarin vier onschuldige leden van een gelukkig gezin vermoord werden”, zei ze.

Wei is de eerste buitenlandse geëxecuteerde gevangene sinds Japan in 2007 begonnen is met het vrijgeven van de namen van geëxecuteerde criminelen en details over hun misdaden. In Japan worden terdoodveroordeelden niet op voorhand op de hoogte gebracht van het tijdstip van hun executie. Een grote meerderheid van de Japanners is nog altijd voorstander van de doodstraf.

Vorig jaar 15 executies

De executie van vandaag was de 39ste sinds Shinzo Abe in 2012 aan de macht kwam als premier. Ongeveer 120 gevangenen wachten nu in een Japanse dodencel op hun executie. Vorig jaar werden 15 mensen geëxecuteerd in Japan, dat was het hoogste aantal in een decennium. Onder die 15 geëxecuteerden waren 13 voormalige leden van de Eindtijd-sekte van Aum Shinrikyo, die in 1995 een gifgasaanval uitvoerden op de metro van Tokio.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bernard Loncke

  Kunnen ze hier nog een lesje van leren ! Hier staat levenslang al op de helling! Trouwens de meeste jonge criminelen (lees immigranten) laten ze zo weer lopen wegens plaats gebrek! Kan je alle dagen lezen. En als ze in het gevang geraken zijn ze plots weg..ontsnapt ! Hahahaaaaa..dat is België !

 • Joske Zeeuw

  Hier willen ze vrij komen omdat ze spijt hebben, met hulp van advocaatjes die betaald worden door wie?

 • danny janssens

  Voor dergelijke monsters indien sluitend en voor 100% bewezen is dit de juiste straf.

 • Filip Vanlaeken

  Terecht. Kan het niet wat sneller ?

 • Patje Moyens

  Is gewoon de beste oplossing. Geen recidivisme en geen kosten meer. Win-win heet dat.