Jan (90) en Annie (86) stierven in elkaars armen na fatale val in tuin

Het huis van het echtpaar.
AD.nl Het huis van het echtpaar.
Een hoogbejaard echtpaar uit het Noord-Hollandse dorp Graft heeft een regenachtige nacht in hun tuin niet overleefd. De vrouw was gevallen, maar haar bezorgde echtgenoot slaagde er niet in om alarm te slaan en kroop uit wanhoop tegen haar aan.

Het drama voltrekt zich achter de vrijstaande woning van het echtpaar van Jan en Annie Scholten. Volgens buurtbewoners en familieleden doet de vrouw zaterdagavond aan het begin van de avond het hek van de oprit op slot en wil ze nog even iets weggooien in de afvalbak achter het huis. Daar komt ze ten val zonder dat iemand er erg in heeft. Haar echtgenoot Jan zit binnen.

Buurvrouw Anneke is op dat moment wel buiten, maar hoort tot haar eigen afgrijzen helemaal niets. "Ik was aan het knutselen in de schuur. Er zit alleen een muurtje tussen ons en hun tuin. Als ik wat had gehoord had, was ik er natuurlijk naar toe gerend. Maar ik heb er helemaal niets van meegekregen. Daar heb ik zo slecht van geslapen", zegt ze.

Poolshoogte
Hoe lang Annie in de tuin ligt is niet bekend. Maar als ze wel erg lang wegblijft, besluit haar bezorgde echtgenoot Jan poolshoogte te nemen.

Wat er dan precies gebeurt is niet duidelijk. Hij slaagt er in elk geval niet in om hulp te vragen. Bij 112 komt geen telefoontje binnen en ook buren horen hem niet om hulp roepen. Jan is reuma-patiënt en zeer slecht ter been. Volgens buurtbewoners heeft dat hem waarschijnlijk parten gespeeld. Mogelijk is ook hij ten val gekomen.

De volgende morgen krijgt dochter Gerry de schrik van haar leven als ze haar moeder komt ophalen voor een dagje uit. Ze ziet haar beide ouders in de tuin liggen. Ze zijn overleden.

Noodlottige samenloop van omstandigheden
De politie start direct een groot onderzoek om uit te zoeken of het echtpaar mogelijk slachtoffer is geworden van een misdrijf. Maar uit de manier waarop het echtpaar is gevonden, leidt de politie af dat het een noodlottige samenloop van omstandigheden moet zijn geweest. Wat dat is, wil de politie niet bekend maken, maar volgens buurvrouw Anneke lijkt het er op dat haar buurman Jan niet verder wilde leven zonder zijn grote liefde toen hij haar vond. "Hij is echt tegen haar aangekropen. Het lijkt erop dat hij heeft gedacht 'als zij gaat, dan ga ik ook maar," zegt ze.

62 jaar getrouwd
Dit tragische nieuws slaat in als een mokerslag bij de 1.500 inwoners uit het dorp. Iedereen kent het echtpaar. Veel mensen hebben wel iets in huis uit de winkel met stoffen en meubels die ze jarenlang runden. Bijna twee jaar geleden vierden Jan en Annie nog hun 60-jarige huwelijk. Jan vertelde vlak voor die feestelijkheden in een interview aan de lokale krant De Uitkomst hoe hij de liefde van zijn leven had ontmoet tijdens het feest na een sportdag in Ursum. Ze trouwen en beginnen een handeltje in textiel. Dorpelingen zien hem eerst nog op een speciale fiets vol ondergoed, garen en knopen door de straten rijden. Later krijgen ze de winkel op de Grafterbaan, die inmiddels een van hun twee zoons heeft overgenomen.

Jan en Annie genieten volop van hun pensioen. En hoewel Jan slecht ter been is, wordt hij nog geregeld gezien in het verzorgingshuis Mieuwijdt. Neef Paul kwam hem hier vaak tegen als ze samen naar biljart kijken. Hij kan er met zijn verstand nog steeds niet bij. "Dat ze zo aan hun einde moesten komen. Dit is zo ontzettend tragisch.''