Jambon wil dat Charles Michel optreedt in Catalonië: “EU moet bemiddelen in politiek conflict”

Vandaag is de eerste werkdag van Charles Michel als Europees president.
AFP Vandaag is de eerste werkdag van Charles Michel als Europees president.
Vlaams minister-president Jan Jambon vindt dat Europees president Charles Michel moet bemiddelen voor Catalonië en voor de veroordeelde ex-ministers van de Spaanse deelstaat. Dat heeft Jambon vandaag gezegd op zijn tweedaags bezoek in Catalonië, op uitnodiging van Catalaans president Quim Torra. Vandaag is eveneens de eerste werkdag van Michel.

Catalonië is de eerste autonome regio in Europa waar Jambon officieel langs gaat. Het bezoek doet hem nadenken over een verbond tussen de verschillende regio's. "Het zou nuttig zijn mochten we een netwerk maken van ministers-presidenten van deelstaten die een gelijkaardige status hebben als Vlaanderen", zegt hij. "Ik denk aan Wallonië, Beieren, Noordrijn-Westfalen, Baskenland, Schotland... Het hoeft niet enkel te gaan om deelstaten die streven naar onafhankelijkheid.”

Derde kerst in gevangenis

De situatie in Catalonië heeft hem naar eigen zeggen geraakt. "De gezinnen van de veroordeelde politici zijn zonder inkomen gezet", zegt hij. "Er worden hier solidariteitsacties gehouden. Die mensen moeten voor de derde keer kerst in de gevangenis vieren, dat raakt me.”

Daarom wil de N-VA'er dat zijn voormalige collega's in de federale regering Charles Michel en Didier Reynders optreden. "Ik doe een direct appel aan de Europees president en aan de Europees commissaris voor Justitie", aldus Jambon. "Michel is daar zeer goed voor geplaatst. Hij was een van de enige regeringsleiders die destijds afstand hebben genomen van het buitensporige politiegeweld.”

Europa spreekt met gezag over het verdedigen van waarden en normen, vindt Jambon. "Ik denk dat de Unie daarmee kan bemiddelen, om de gevangenen vrij te krijgen, maar ook in het politieke conflict. Ik denk dat Catalonië en Spanje dat onder elkaar nooit zullen kunnen oplossen. Je zou het wat kunnen vergelijken met een sociaal conflict, met Europa als bemiddelaar.”

Vlaams minister-president Jan Jambon (links) op bezoek in Catalonië op uitnodiging van president van Catalonië Quim Torra (rechts).
BELGA Vlaams minister-president Jan Jambon (links) op bezoek in Catalonië op uitnodiging van president van Catalonië Quim Torra (rechts).22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Hendrik

  Dat is teveel gevraagd Mr Jambon Michel is enkel in zíjn eigen carrière geïnteresseerd Met wat geluk is hij binnen 30 maanden weg

 • Peter Hegge

  Wat Bourgois niet kan moet een ander oplossen. Typisch N-VA.

 • Hubert Wouters

  Hopelijk kan Michel Catalonië terug in het gareel krijgen. Dat is zijn opdracht mijnheerke Jambon.

 • didier vandevyver

  Jambon heeft in catatonie niets te zoeken en zou zich beter bezighouden in zijn eigen Vlaanderen, want hier is meer dan werk genoeg.

 • Annie Broeckx

  Jambon probeer eerst de democratische uitslag in Vlaanderen na te streven en dan in Catalonië !