Jambon onderzoekt strafbaarheid lidmaatschap criminele motorbende

Speurders van politiezone Tongeren troffen bij de Black Pistons een heus wapenarsenaal en zeven kilo speed aan.
BELGA Speurders van politiezone Tongeren troffen bij de Black Pistons een heus wapenarsenaal en zeven kilo speed aan.
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat onderzoeken of het mogelijk is het lidmaatschap van een criminele motorbende strafbaar te stellen. Dat blijkt na overleg met een aantal burgemeesters uit grensgemeenten met vooral Nederland, die de laatste maanden worden geconfronteerd met dergelijke bendes.

Het was Kamerlid en burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen (CD&V) die vorige week de kat de bel aanbond en pleitte voor een kader om motorbendes aan te pakken. Nederland heeft zijn wetgeving verstrengd en ook Duitsland heeft zijn wetgeving aangepast, waardoor er een verdringingseffect optreedt en de motorbendes zich op onze wegen begeven.

Onder meer in het Nederlands-Limburgse dorp oirsbeek werden motoren van de Bandidos in beslag genomen. Bij de grote politie-actie vorige week werden onder meer raketwerpers in beslag genomen.
ANP Onder meer in het Nederlands-Limburgse dorp oirsbeek werden motoren van de Bandidos in beslag genomen. Bij de grote politie-actie vorige week werden onder meer raketwerpers in beslag genomen.

God noch gebod

"Terwijl ze zich in het verleden meer in hun clubhuizen ophielden, zijn ze vandaag nadrukkelijk aanwezig op straat", zegt burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open Vld). "Hun clubs fungeren als dekmantel voor criminele activiteiten in de sfeer van drugs, afpersing en prostitutie. Ze trekken zich van god noch gebod iets aan en gaan er prat op".

Minister Jambon en de burgemeesters zaten deze namiddag een aantal uur rond de tafel met politie en justitie om na te gaan hoe het fenomeen kan worden aangepakt. De minister stelde naar eigen zeggen vast dat er al heel wat gebeurt, maar dat weinig doorstroming en coördinatie is tussen de verschillende niveaus. Daarop moet meer worden ingezet, vindt Jambon.

Een "one fits all-maatregel" bestaat volgens de minister evenwel niet. Wel wil de N-VA-vicepremier onderzoeken of er reservecapaciteit van de federale politie kan worden gemobiliseerd om lokaal steun te bieden. Cijfermatig kon de minister niet in detail gaan, al denkt hij wel dat ondersteuning die richting zal moeten uitgaan.

Marino Keulen (Open Vld).
BELGA Marino Keulen (Open Vld).

Binnenkort strafbaar?

Jambon wil ook nagaan of lidmaatschap van dergelijke criminele motorbendes strafbaar kan worden gesteld. Met zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) wil hij bekijken of het huidige wetgevend arsenaal daarvoor kan volstaan of dat er een wetswijziging nodig is. Volgens juristen zou het eenvoudiger zijn het lidmaatschap strafbaar te stellen dan de bendes zelf.

Terwingen brak ook een lans voor meer afstemming tussen de verschillende politiezones. Wanneer één zone een bepaalde maatregel neemt, zoals een samenscholingsverbod, is het best dat alle zones "uit één mond spreken". Zijn collega Keulen brak een lans voor zogenaamd "gewapend bestuur", waarbij een burgemeester preventief panden kan sluiten of vergunningen weigeren. "Ik denk dat we dan spijkers met koppen kunnen slaan".

Het fenomeen vergt volgens de minister ook een Europese aanpak. Vertegenwoordigers van Europol hebben er volgens Terwingen ook op aangedrongen het dossier op de Europese agenda te plaatsen. Jambon ziet daarin een gelijkenis met de strijd tegen terrorisme en wil de aanpak daarom naar dat niveau tillen, al hoeven daar niet noodzakelijk alle lidstaten bij betrokken te worden.