Jambon en Francken dringen bij Marokko aan op ontvangst veroordeelde criminelen

Theo Francken en Jan Jambon (archiefbeeld).
Photo News Theo Francken en Jan Jambon (archiefbeeld).
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hebben er bij Marokko op aangedrongen Marokkaanse gevangenen op te vangen die hun straf in België hebben uitgezeten, in het bijzonder voor terrorisme. Het gaat om de gedetineerden waarvoor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen de uitwijzing heeft tegengehouden.

Begin deze week weigerde de Raad voor de derde keer de uitwijzing van een wegens terrorisme veroordeelde Marokkaan. De Raad oordeelt telkens dat de Dienst Vreemdelingenzaken onvoldoende heeft nagegaan of Marokko zich houdt aan artikel drie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat foltering verbiedt.

Jambon en Francken hadden vandaag  een gesprek met Marokkaans minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit in de marge van de interministeriële conferentie rond migratie in Marrakesh. "Ze staan open voor het gesprek", zei Jambon na afloop. "Het doel is een werkgroep op poten te zetten om te kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen." Volgens Francken verliep het overleg met Laftit in een constructieve sfeer. Laftit kreeg alleszins een uitnodiging om naar Brussel te komen.

Volgens Jambon baseert de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen zich vooral op informatie van ngo's als Amnesty International en Human Rights Watch. Marokko zou volgens hem garanties kunnen geven voor een goede behandeling, hoewel het volgens de minister om delicate materie gaat, nu het land openlijk met de vinger wordt gewezen.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • yahya kasmi

  Marokko is de enige land van buiten Europa die meewerkt! je kunt het niet zeggen van andere landen!!!

 • armand mudah

  Gerry Cle als ze enkel een belgise pas hebben worden ze niet uitgewezen hebben ze er meerdere moet men ze maar uitwijzen want hun loyaliteit ligt toch bij die andere nationaliteit

 • Gerry Cle

  Het feit dat Francken zijn beruchte 'dienst vreemdelingenzaken' hun informatie haalt bij ngo's zegt veel over de geloofwaardigheid van die ngo's. Marokko moet garanderen dat iemand die zijn straf reeds heeft uitgezeten niet wordt opgepakt en gefolterd. België mag niemand uitwijzen zonder die garantie. Die garantie krijgen is het doel van deze missie. Overigens ben ik van mening dat mensen met de Belgische nationaliteit NOOIT mogen uitgewezen worden.

 • Richard Roose

  Ik geloof niets meer van wat die NGO's beweren, ze zorgen alleen voor hun eigen centen en werkzekerheid. Waar het geld vandaan moet komen zal hun een zorg wezen, dat ze de ondergang bewerkstelligen van degenen die alles financieren zal hun een zorg wezen... NGO's zijn gewoon een pest aan het worden.

 • Gilbert Vermeersch

  Je kan voor of tegen de NVA zijn, dat is ieders goed recht. Maar zij zijn de enigen die criminelen die België "niet mogen verlaten" van bepaalde instellingen toch te repatriëren. Mr Jambon, Mr Francken, jullie zijn beter bezig dan alle voorgangers in veel moeilijkere tijden. Vreemde criminelen moeten terug naar vanwaar zij komen.