Jambon en Catalaanse president roepen EU op om “integratie nieuwe onafhankelijke staten makkelijker te maken”

Jan Jambon in gesprek met de Catalaanse president Quim Torra
BELGA Jan Jambon in gesprek met de Catalaanse president Quim Torra
Vlaams minister-president Jan Jambon en de Catalaanse president Quim Torra roepen Europa op om het makkelijker te maken voor nieuwe onafhankelijke staten om te integreren in de unie. Jambon is vandaag op bezoek in Barcelona op uitnodiging van de Catalaanse regering.

Jan Jambon draagt, net als voorganger Geert Bourgeois, de Catalanen een warm hart toe. Hij onderhoudt vriendschappen in Barcelona en was waarnemer bij verschillende peilingen in aanloop naar het grote onafhankelijkheidsreferendum. Hij benadrukt zaterdag dan ook dat Catalonië de eerste autonome regio is die hij een officieel bezoek brengt. "Dit zijn geen normale tijden voor Catalonië", zegt hij na een gesprek van zowat 45 minuten met Quim Torra.

Puigdemont

De Catalaanse president vond het vorig jaar na zijn verkiezing belangrijk dat Bourgeois de eerste buitenlandse regeringsleider was die officieel werd ontvangen in Barcelona. Net als toen legde hij vandaag veel nadruk op de gastvrijheid van onze regio voor Carles Puigdemont en de andere regeringsleden die in ballingschap leven. "Ik wil onderlijnen hoe goed Puigdemont en de andere ministers zijn verwelkomd", zegt hij.

Politieke dialoog

De twee regeringsleiders stelden een gezamenlijke verklaring op, waarin ze de resolutie van het Vlaams Parlement onderschrijven, die opriep tot politieke dialoog in Spanje en de vrijlating van de politieke gevangenen. "De president en de minister-president zijn het erover eens dat de oplossing tot stand moet komen door middel van onderhandelingen en de stembus, en niet door het toedoen van rechtbanken." De twee noemen Schotland als voorbeeld.

In het statement roepen ze de EU op tot actie. "Europa moet een mechanisme instellen dat de integratie binnen de Unie van nieuwe, onafhankelijke staten die op democratische wijze ontstaan zijn, mogelijk maakt.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kees Huls

  Wij zijn in nood van een sterk Europa met allemaal dezelfde wetten op gebied van financiën, belasting, fraudeopsporing enz. Uitvoering, ook financieel op regionaal en gemeentelijk niveau. Dit lost problemen van Cataloniërs, Basken, Vlamingen en Walen enz. op. Er moet een sterk machtsblok zijn tegen China, India enz. VS zal (verder) de dieperik in gaan.

 • Christine Laevers

  Ik geloof niet in grote 'rijken'. Ze kosten heel veel in opbouw aan tijd, energie en mensenlevens, en ze vallen toch uiteen, nogmaals met verlies aan vele mensenlevens. Het feodalisme (versnippering) hoort thuis in de Middeleeuwen. Dit is de 21ste eeuw. Ik geloof in kleine, onafhankelijke staten waar de inwoners zelf alles beslissen.

 • rob jamers

  De Catalaanse politiekers hebben duidelijk de grondwet genegeerd en zijn dus schuldig aan een misdrijf. De straf is volledig terecht. Separatisme is nog nooit in het voordeel geweest van de bevolking. Enkel politici profiteren hiervan. Hopelijk wordt lafaard Puigdemont nu eindelijk uitgeleverd aan de justitie van zijn land

 • John Rogers

  Wat dan met de Vlamingen die wel Belg willen blijven? "Integratie" van meer verdeeldheid binnen een unie is een contradictio in terminis!

 • Gino Denil

  Die Franstalige rijken-heerschappij in Vlaanderen zijn nog altijd dezelfde, Carl Vangenechten. Alleen spreken die nu Nederlands en vormen die de achterban van een partij als de N-VA. Een afscheiding in een land komt er nooit door en voor de gewone burger. Maar door en voor de rijke elite die haar gestegen rijkdom en economische macht vertaald wil zien in meer politieke macht. Om nog rijker te kunnen worden.