Jager mag zenuwachtig worden: Zimbabwe vraagt uitlevering doder Cecil

PHOTO_NEWS
Walter Palmer moet uitgeleverd worden nadat hij zich schuldig maakte aan stroperij en het financieren van illegale jacht. Dat verklaarde de minister van Milieu van Zimbabwe, Oppah Muchinguri. De Amerikaanse tandarts lokte de 13-jarige Cecil, een populaire leeuw, eerst uit het nationaal park Hwange, niet ver van de beroemde Victoriawatervallen, en verwondde hem daarna met een pijl uit een kruisboog. 's Anderendaags volgden de stropers het bloedspoor en gaven ze Cecil het genadeschot, na een lijdensweg van 40 uren.

"We hebben de bevoegde autoriteiten zijn uitlevering gevraagd opdat hij in Zimbabwe voor de rechter verantwoording kan afleggen voor zijn daden", zei Muchinguri aan de pers. "Spijtig genoeg kunnen we de buitenlandse stroper niet meer arresteren, want hij was al naar huis teruggekeerd nog voordat het schandaal aan het licht kwam", luidde haar commentaar.

"Goed georganiseerd en gefinancierd"
"De eerste vaststellingen van het onderzoek tonen aan dat heel dit geval van stroperij goed georganiseerd en gefinancierd was, zodat er niets kon mislopen", zei ze en wees met beschuldigende vinger beschuldigde naar Palmer en zijn lokale medeplichtigen die "alles gedaan in het werk hebben gesteld om de leeuw te kunnen doden".

De gids die de jachtpartij begeleidde, is inmiddels in Zimbabwe gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld. De eigenaar van de boerderij in de buurt is ook aangehouden. De politie zoekt behalve Palmer ook nog een andere jager die bij de jachtpartij betrokken zou zijn geweest.

Het is onbekend waar Palmer, die inmiddels spijt heeft betuigd, is gebleven. Hij is niet meer gesignaleerd in zijn woonplaats Bloomington, een voorstad van Minneapolis.

"Ook parkwachters betrokken"
Enkele uren voor Cecil ten prooi viel aan de Amerikaanse jager kon Vlaming Robert Mucha het dier nog uitgebreid fotograferen en filmen.

"Het ging duidelijk om een daad van stroperij", zegt Robert Mucha uit Deurne, die safaritoeristen begeleidt in Zimbabwe en Cecil goed kende. "Het dier werd opzettelijk tot buiten het park gelokt. Ik ben er bovendien zeker van dat er ook parkwachters bij het complot betrokken waren. Zij hebben zich laten omkopen. Dat is er schering en inslag. Maar wat wil je? Eén leeuwentand brengt meer op dan wat zij aan loon verdienen in een jaar tijd."

Bijna ook olifant afgemaakt
Het had trouwens niet veel gescheeld of Palmer had daarnaast ook nog een olifant afgemaakt. Volgens The Telegraph vroeg hij na het doden van Cecil aan zijn gids of die hem een olifant kon vinden waarvan de slagtanden meer dan 63 pond wogen. Toen die antwoordde dat dieren van dergelijke grootte niet in de omgeving te vinden zijn, gaf Palmer die zoektocht op. De gids beweert daarnaast dat ze niet wisten dat Cecil beschermd was, omdat ze hem neerschoten toen het donker was. "We zagen zijn halsband niet", klinkt het. Hij ontkent daarmee dat ze het dier buiten het reservaat lokten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hoewel de wereld op zijn kop staat om de dood van Cecil, laten vele natuurbeschermingsinstanties weten dat het probleem in Zimbabwe veel groter is dan we denken. Sinds Mugabe in 2000 heel wat eigendommen herverdeelde - voornamelijk onder vooraanstaanden en ministers - heerst er armoede in het land. De handel in bedreigde diersoorten en stropen mag dan illegaal zijn, er valt ook veel geld mee te verdienen.

Veel groter probleem
Zo sneuvelden in 2013 alleen al 49 leeuwen. De Public Libarary of Science schat dat er tussen '96 en '06 bijna honderd leeuwen per jaar afgemaakt werden, en sindsdien zo'n 43 per jaar. En niet alleen leeuwen lopen gevaar: tussen 2003 en 2005 werd naar schatting 60 procent van de neushoorns gedood in het land. En ook olifanten lopen gevaar, aangezien een set slagtanden algauw meer dan 16.000 dollar kan opleveren op de zwarte markt. In 2013 kwamen 300 dieren om toen stropers het drinkwater vergiftigden met cyanide.