Jacob Zuma ingezworen als nieuwe president Zuid-Afrika

EPA
In Zuid-Afrika heeft Jacob Zuma vandaag in het bijzijn van duizenden gasten de eed afgelegd als president. De 72-jarige Zuma werd woensdag voor een tweede ambtsperiode verkozen.

Meer dan 40 staats- en regeringsleiders woonden de plechtigheid bij, onder hen de president van Nigeria, Zimbabwe, Somalië, Zuid-Soedan en Congo. Verder waren er ongeveer 4.500 andere gasten.

Zuma kondigde meteen een nieuwe fase in de hervorming van Zuid-Afrika aan, onder meer door een 'radicale' sociaal-economische politie. "De eerste fase van de transformatie van apartheid naar democratie is voorbij. Vandaag beginnen we aan de tweede, sociaal-economische fase", aldus Zuma.

De partij van Zuma, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), behaalde bij de verkiezingen van 7 mei met circa 62 procent een duidelijke meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. Het Zuid-Afrikaanse parlement verkoos hem woensdag opnieuw tot president.

Het ANC bestuurt Zuid-Afrika in een coalitie met de vakbond Cosatu en de communistische partij SACP sinds het eind van de racistische Apartheid in 1994. De meerderheid van vooral de zwarte bevolking vertrouwt het ANC ondanks grote sociale problemen, hoge criminaliteit, woekerende corruptie en wanbeheer.