Jaarlijks 140 miljard dollar witgewassen dankzij sportweddenschappen

THINKSTOCK
Misdaadorganisaties wassen elk jaar op mondiale schaal meer dan 140 miljard dollar (100 miljard euro) wit dankzij sportweddenschappen. Dit fenomeen vormt een bedreiging voor de integriteit van de sport, zo staat in een rapport dat vandaag werd gepubliceerd.

"De snelle evolutie van de wereldmarkt voor sportweddenschappen bracht ook een stijging met zich mee van het risico op infiltratie door misdaadorganisaties en witwastechnieken voor geld", zegt Chris Eaton, directeur voor de integriteit van de sport binnen de onafhankelijke in Doha (Qatar) gevestigde NGO Internationaal Centrum voor Veiligheid in de Sport. Die heeft de laatste jaren samen met de Université Paris-1 Panthéon-Sorbonne samengewerkt aan het opstellen van een rapport over de intregriteit van de sport.

De verandering van de aard van de weddenschappen bemoeilijkt volgens Eaton het detecteren van verdachte activiteiten. Weddenschappen zijn immers complexer geworden, zoals bijvoorbeeld het live wedden dat het meest kwetsbaar is.

Wereldwijd is met legaal en illegaal gokken op sportwedstrijden tussen 200 en 500 miljard euro gemoeid. Tachtig procent van de ingezette sommen betreft illegale weddenschappen.

Het rapport wijst vooral Azië met de vinger want dat werelddeel is op zich al goed voor 53 procent van deze illegale weddenschappen. Europa komt ook niet aan terechtwijzing onderuit, al is het goed voor 49 procent van de legale sportweddenschappen.