Ja-kamp eist overwinning op in gehackt referendum voor een autonomer Noord-Italië

Mensen komen stemmen in een stembureau in Brescia.
epa Mensen komen stemmen in een stembureau in Brescia.
De presidenten van Veneto en Lombardije zeggen dat het ja-kamp een verpletterende overwinning heeft behaald in het referendum over meer autonomie en dat de opkomst aanzienlijk groot was. President Luca Zaia van Veneto zegt wel dat het systeem gehackt werd tijdens de overdracht van de resultaten.

In de economisch sterke regio's Veneto en Lombardije stemde zondag een grote meerderheid voor meer autonomie, zo blijkt uit de resultaten. Beide regio's willen met de wettelijk niet-bindende referenda meer bevoegdheden afdwingen van de regering in Rome. Ze willen vooral dat ze meer zelf willen beslissen over wat er met hun belastinggeld gebeurt. Onafhankelijkheid van de centrale staat willen ze niet - anders dan in Catalonië. In tegenstelling tot in Catalonië waren de referenda bovendien legaal.

In Lombardije, met het economisch belangrijke Milaan, haalde het ja-kamp 95,3 procent van de stemmen, zo deelde de regio zondagnacht mee. De opkomst bedroeg ongeveer 39 procent. In Veneto, met de steden Venetië en Verona, sprak 98,1 procent zich uit voor meer autonomie, deelde de regio mee na de telling van de stemmen. De opkomst bedroeg er ongeveer 57 procent. In beide regio's is de rechtse partij Lega Nord aan de macht, de drijvende kracht achter de referenda.

"Doel bereikt. Voor ons Veneto begint een nieuw verhaal", zei president Luca Zaia. Daarnaast sprak hij ook van een vermoedelijke cyberaanval op de regionale regering bij de telling van de stemmen. Zowel Luca als Maroni kondigden onderhandelingen aan met de regering van premier Paolo Gentiloni. "Ik heb de belangrijke opdracht om het historische mandaat om te zetten dat miljoenen mensen in Lombardije me gegeven hebben, om echte autonomie te verkrijgen", zei Maroni.

Cyberaanval

De overdracht van de resultaten werd evenwel getroffen door een cyberaanval. "We hebben drie beveiligingsniveaus, de hackers troffen er slechts twee. Momenteel zitten we een beetje vast, we bellen naar iedere gemeente. De definitieve cijfers denk ik pas binnen een paar uur te zullen hebben", zei Zaia.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roland Vanlerberghe

    Vergelijkbare situatie zoals in Catalonië, afgehandeld zonder veel complimenten en poespas en zeker geen geweld van de kant van la Patria. Zo kan het dus ook.

  • Remi Kastaar

    Verwarden, gehackt, zijn zo wat de woorden van de echte losers dees tijden.

  • Jean Paul Peelos

    Stop stemmen met computer. Zal steeds tot argwaan leiden.