Izabel (13) pleegt zelfmoord nadat vader haar belachelijk maakte op internet

Een 13-jarig meisje uit Tacoma (Washington) heeft vorige vrijdag zelfmoord gepleegd door van een viaduct over de snelweg te springen. Enkele dagen eerder had haar vader een filmpje online gezet waarin hij haar belachelijk maakte door haar haren af te knippen. Een rechtstreeks verband is nog niet aangetoond, maar volgens vrienden en familie bestaat er weinig twijfel dat de schuld bij de vader moet gezocht worden. Ook op internet is er intussen een felle discussie ontstaan, sommigen menen zelfs dat hij vervolgd moet worden voor zijn daden.

Izabel Laxamana stapte uit een wagen en sprong van een brug over de Interstate 5. Ze werd nog in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Seattle gebracht, maar stierf de volgende dag.

De bewuste video is intussen verwijderd, maar een van Izabels vrienden filmde de beelden met zijn telefoon. Door ze te delen met het grote publiek hoopt hij andere ouders met dezelfde intenties twee keer te doen nadenken.

In het filmpje kijkt een gekortwiekte Izabel recht in de camera. "Dit komt ervan als je het verknalt, je bent al je prachtige lokken kwijt", zegt een mannenstem. Waarna de camera de indrukwekkende bos haar op de grond in beeld neemt. "Was het dat waard?"

"Nee", klinkt het stilletjes uit haar mond.

"Hoeveel keer heb ik je gewaarschuwd?", vraagt hij.

"Veel", antwoordt ze nauwelijks hoorbaar.

De schrijver van de blog Tacoma Stories was de eerste die zijn ongenoegen liet blijken. "Vernedering in het openbaar is een vorm van misbruik", klinkt het. "Volgens sommigen is het nodig om iemand een lesje te leren, maar zoiets mag je je kinderen niet aandoen. Mijn gedachten zijn bij dit jonge meisje. Ik hoop dat ook haar vader de hulp zal krijgen die hij overduidelijk nodig heeft en dat haar familie kan herstellen van deze traumatische gebeurtenis."

Op de Facebookpagina Justice For Izabel wordt de vader alvast zwaar aangepakt. Vorig jaar liet Laxamana via een post op Google+ echter ook duidelijk verstaan dat ze gepest werd op school. Ze gaf toen commentaar bij een liedje dat ze deelde. "Ik voel me gehaat op school en krijg veel kritiek", klonk het toen. "Mensen als Kian helpen me er gelukkig door, zij hebben het hetzelfde meegemaakt als ik. Het is raar om te zeggen in een school met zo veel mensen, maar ik voel me daar echt alleen. Bedankt voor alles, Kian..."

Google Plus

Op sociale media in Amerika leeft de kwestie enorm. "Deze vader voelde duidelijk niet aan hoe zijn dochter emotioneel leed onder het feit dat ze dagelijks gepest werd", klinkt het. "Hij zou een baken van vertrouwen moeten geweest zijn om er haar weer bovenop te helpen. In plaats daarvan duwde hij haar net over de rand. Hoe hulpeloos moet zij zich niet gevoeld hebben? Mijn hart breekt in duizenden stukjes. Hij moet dit de rest van zijn leven met zich meesleuren, maar ik vind toch ook dat hij voor de rechter moet verschijnen wegens misbruik van vertrouwen. Zeker als er nog andere kinderen in dat huis zijn."

Iemand anders verwoordde het zo: "Zwart, blank, Aziatisch, Latijns-Amerikaans,... Ik ben het zo beu dat al die -volwassen- ouders hun kinderen zomaar te schande zetten voor een beetje faam op Facebook. Dit zat er aan te komen, hopelijk kan deze tragedie leiden tot een nieuwe wet die de daders verantwoordelijk stelt."

Aan haar school liggen heel wat bloemen, knuffeldieren en lieve berichtjes, ter nagedachtenis van Laxamana.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.