Italië ziet coronabesmettingen verdubbelen en maakt zich zorgen

Zaterdagnacht in de wijk Trastevere in Rome.
EPA Zaterdagnacht in de wijk Trastevere in Rome.
De groei van het aantal besmettingen in Italië is de afgelopen dagen bijna verdubbeld. Tegelijkertijd is de verkoop van mondmaskers ingestort. Apothekers geven aan dat ze tot 70 procent minder mondbescherming verkopen. De Italiaanse overheid maakt zich zorgen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voor de vijfde achtereenvolgende dag neemt het aantal nieuwe besmettingen in Italië toe. Op 29 juni werden 126 Italianen besmet met het coronavirus, zaterdag waren dat er 235. Het aantal uitgevoerde tests nam in die periode wel toe, maar de stijging zette zich zaterdag door terwijl het aantal tests met 26.000 afnam ten opzichte van de dag ervoor. 

Vrijdag testten 223 Italianen positief voor het coronavirus. De cijfers van vanavond laten overigens weer een daling van dat hoge aantal besmettingen zien. In Rome en omgeving is het aantal nieuwe besmettingen nog wel relatief hoog.

Buitenlanders

Opvallend is dat de groei voor bijna de helft veroorzaakt wordt door in Italië wonende buitenlanders die terugkeren van een verblijf in hun vaderland. In Fiumicino, net buiten Rome, werden de afgelopen week twee restaurants gesloten toen de Bengalese kok positief bleek.

Ook in Ravenna, aan de Adriatische kust, is het vooral de gemeenschap uit Bangladesh die getroffen is door het virus. Uit onderzoek blijkt dat een aantal leden van de gemeenschap net terug waren gekeerd van een korte vakantie. De president van Emilia-Romagna heeft daarom de minister van Volksgezondheid opgeroepen meer te testen op reizigers van buiten het Schengengebied.

De minister antwoordde met het adviseren van een vrijwillige quarantaine van twee weken, een maatregel die echter niet geldt voor mensen die in Italië wonen en werken.

Coronapatiënt ging naar verjaardag en begrafenis

De president van de regio Veneto wil mensen die vermoedelijk besmet zijn kunnen onderwerpen aan een verplichte test. Dat naar aanleiding van een ondernemer in zijn regio die corona had opgelopen, maar weigerde zich te laten behandelen of te testen. Hij ging naar een verjaardag en een begrafenis waar hij verschillende anderen besmette. Inmiddels is de man, die op de intensive care ligt, door de regio aangeklaagd voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Op dit moment zijn er in heel Italië zo’n vijftig kleine brandhaarden, vaak niet meer dan een handvol personen, maar de overheid maakt zich zorgen. Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van de nu besmette Italianen lager is dan tijdens het hoogtepunt van de epidemie, een indicatie dat mensen het virus oplopen in het uitgaansleven. 

Het instorten van de verkoop van mondmaskers - apothekers spreken van een daling van 70 procent - geeft aan dat mensen de behoedzaamheid hebben laten varen. De autoriteiten dringen er op aan dat het gevaar op besmetting nog steeds op de loer ligt en dat voorzichtigheid geboden is.

Lees ook:

Verplicht in quarantaine na reis in broeihaard? Zo gaat onze zomer eruit zien (+)

In Italië begint het toeristenseizoen nog dramatischer dan verwacht (+)

Op reis naar het buitenland? Op deze websites vind je alle informatie over de coronasituatie ter plaatse
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob Dekkers

  Op reis in Italië op camping. Heel gedisciplineerde bevolking. Iedereen mondkapjes en handschoenen in de winkels. Ik voel me hier veiliger dan in België

 • Erik Neyt

  De Belgische bevolking kan de verantwoodelijkheid helemaal niet aan,kijk maar eens in de winkels waar het overgrote deel geen masker wil dragen,op vakantie gaat dit nog erger worden,de EU landen moeten onderscheid maken tussen een bezoekje van enkele uren over de grens,en op vakantie gaan,dat laaste zou helemaal nog niet mogen.op TV heeft men ook gewaarschuwd Belgen in het buitenland worden niet opgehaald op kosten v/d regering.

 • Carl De Ley

  Mondmasker, mondmasker en wees niet naïef...

 • Hilde Eykens

  De grenzen hadden gesloten moeten blijven.

 • Jos Vangeel

  Mensen, hier een warme oproep. Ga niet op reis!