Ga naar de mobiele website
^ Top

Italië wordt tweede Europees land met wetten tegen voedselverspilling

Elk jaar gaat zowat een derde van het voedsel bestemd voor menselijke consumptie in de wereld verloren.
Getty Elk jaar gaat zowat een derde van het voedsel bestemd voor menselijke consumptie in de wereld verloren.
Italië staat op het punt een wet goed te keuren die supermarkten zal aansporen hun onverkocht voedsel weg te schenken. Daarmee wordt Italië het tweede Europees land met dergelijke wetgeving nadat Frankrijk vorige maand supermarkten verbood onverkocht voedsel weg te gooien of onbruikbaar te maken.

Het Italiaanse wetsontwerp heeft brede steun en zal dus aanstaande maandag wellicht worden goedgekeurd in het parlement, waarna het nog door de senaat moet aangenomen worden.

Korting op afvaltaks
In tegenstelling tot Frankrijk, dat supermarkten beboet die voedsel verspillen, wil Italië ondernemingen aansporen voedsel weg te schenken. Zo wil het land het afvalprobleem aanpakken.

Momenteel moet elke Italiaanse bar, restaurant of supermarkt die voedsel wil wegschenken die donaties op voorhand aangeven. De nieuwe wet zou kortingen op afvalbelastingen bieden naargelang de hoeveelheid weggeschonken voedsel.

Makkelijker wegschenken dan weggooien
Daar bovenop bevat de wet 17 artikels die de voedselveiligheidsregels aanpassen zodat ondernemingen voedsel zullen mogen wegschenken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.

"We maken het bedrijven makkelijker voedsel weg te schenken dan het weg te gooien", stelt landbouwminister Maurizio Martina in de krant La Repubblica.

Simpel
"Momenteel recupereren we 550 miljoen ton voedseloverschotten per jaar, maar dit jaar willen we aan een miljard ton komen".

De Franse politicus Arash Derambarsh wil in de hele Europese Unie wetgeving die supermarkten dwingt voedseloverschotten weg te schenken. "Het probleem is simpel: we gooien eten weg terwijl armen honger lijden", zo vat hij het samen.

We maken het bedrijven makkelijker voedsel weg te schenken dan het weg te gooien

Landbouwminister Maurizio Martina

Cijfers
Elk jaar gaat zowat een derde van het voedsel bestemd voor menselijke consumptie in de wereld verloren, van het productieproces tot aan de levering bij de consument

Zijn de voedingsmiddelen eenmaal in huis, dan gaat de verspilling door. Van alle bruikbare voeding belandt per Vlaming jaarlijks zo'n 300 kilo bij het afval.

Voedselverspilling is ook verantwoordelijk voor een massale verspilling van grondstoffen, zoals water, land, energie, arbeid en kapitaal. Voedselverspilling zorgt daarenboven voor de onnodige productie van broeikasgassen, die dan weer bijdragen aan de opwarming van de Aarde en klimaatverandering.Meld een bug