Italië wil vrijhandelsakkoord CETA met Canada niet ratificeren

De Italiaanse minister van landbouw Gian Marco Centinaio.
REUTERS De Italiaanse minister van landbouw Gian Marco Centinaio.
Italië is niet zinnens om het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada (CETA) te ratificeren. De nieuwe regering vindt dat het akkoord onvoldoende garanties biedt voor de bescherming van Italiaanse streekproducten, zo heeft minister van Landbouw Gian Marco Centinaio meegedeeld.

"We zullen het vrijhandelsakkoord met Canada niet ratificeren want het beschermt slechts een klein deel van onze beschermde geografische aanduidingen en onze gecontroleerde oorsprongsbenamingen", zo legde Centinaio uit in de krant La Stampa. "We vragen het parlement om dit verdrag niet te ratificeren, en ook andere die gelijkaardig zijn aan CETA. Dat is voorzien in het regeringscontract." 

In Italië is sinds kort een regering van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega aan de macht. Die stelt zich op de Europese scène meteen bijzonder assertief op. Centinaio, een lid van de Lega, beklemtoont wel dat niet enkel zijn partij grote twijfels heeft bij het akkoord. "Er bestaan bij vele Europese ambtgenoten twijfels", stelt de minister. 

CETA zorgt in Europa al jaren voor discussie. In de herfst van 2016 blokkeerde de Waalse regering een tijdje de ondertekening van het vrijhandelsverdrag met Canada. Uiteindelijk is het grootste deel van de bepalingen van CETA vorig najaar voorlopig in werking getreden. Het veelbesproken regime voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten is nog niet van kracht. Pas wanneer alle lidstaten het verdrag geratificeerd hebben, treedt het definitief in werking.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francinne Declerque

  Uitstekend.

 • Jef Denijs

  Er begint iets te veranderen in de EU... Als Merkel verdwijnt, kan deze ondemocratische instelling misschien een nieuwe start nemen.

 • André Ducournau

  Extreemrechtse regering op dezelfde lijn als Magnette en PTB.

 • Bene Devos

  Allez, extreemrechts geeft hier Paul Magnette gelijk! Terwijl er hier een hele hetze uitbrak van rechts tegen Magnette toen hij hetzelfde deed.

 • Michel Van Limbergen

  En groot gelijk hebben ze! Geen van die vrij handelsverdragen deugen!