Italië weigert Venezolaanse oppositieleider Guaido te erkennen als president

Oppositieleider Juan Guaido (links) en omstreden Venezolaans president Nicolas Maduro (rechts).
AFP Oppositieleider Juan Guaido (links) en omstreden Venezolaans president Nicolas Maduro (rechts).
Italië weigerde andere landen van de Europese Unie te volgen in het erkennen van Juan Guaido als de interim-president van Venezuela. De regering in Rome steunt wel de organisatie van nieuwe presidentsverkiezingen.

"Italië ondersteunt de wens van het Venezolaanse volk om snel vrije en transparante presidentsverkiezingen te houden, in een vreedzame en democratisch proces waarbij de fundamenten van zelfbeschikking worden gerespecteerd", zei de regering in een verklaring.

Ze verwees niet expliciet naar de beslissing van EU-landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk om Guaido in de plaats van Nicolas Maduro te erkennen als president. Rome gaf wel aan deel te willen uitmaken van de internationale contactgroep die opgericht wordt door de Europese Unie en de Latijns-Amerikaanse landen en deze week van start gaat. Het doel van de groep is nieuwe presidentsverkiezingen in Venezuela te bewerkstelligen.

Onenigheid

Eerder maandag blokkeerde Rome nog een EU-verklaring over de erkenning van Guaido als interim-president, omdat hierover onenigheid bestaat binnen de Italiaanse coalitieregering. De Vijfsterrenbeweging vreest dat een gedwongen vertrek van Maduro kan leiden tot een chaotische situatie zoals in Libië, Afghanistan of Irak. De extreemrechtse Liga wil echter graag dat Maduro vertrekt.

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Van de Velde

    Het niet erkennen van regeringen van de ene staat door die van andere is onzin. Welk nut heeft het voor een Europese regering om bvb. Trump, Poetin of Xi Jing Pi niet te erkennen? We doen er alle dagen zaken mee!

  • Frans Peeters

    Natuurlijk Maduro is verkozen, een half jaar later zonder bewijs dit gaan uitvechten. Dit land zit zonder regering en toch worden er geen verkiezingen gehouden maar wel allerlei zaken goedgekeurd

  • Philomena Vanderweyen

    Toch een Europees land dat zijn verstand gebruikt,Europa heeft zich niet te bemoeien met interne problemen van een land.