Italië stevent twee maanden na verkiezingen alweer op nieuwe stembusslag af

Verkiezingsoverwinnaars geraken er niet uit

Matteo Salvini (l.), partijleider van La Lega, met naast hem ex-premier Silvio Berlusconi van Forza Italia. Salvini weigert Berlusconi te laten vallen, een eis van de Vijfsterrenbeweging om een regering te vormen.
EPA Matteo Salvini (l.), partijleider van La Lega, met naast hem ex-premier Silvio Berlusconi van Forza Italia. Salvini weigert Berlusconi te laten vallen, een eis van de Vijfsterrenbeweging om een regering te vormen.
Het worden de gesprekken van de laatste kans maandag, wanneer Italiaans president Sergio Mattarella opnieuw de leiders van de grootste politieke partijen bij zich roept. Mattarella houdt dan al een derde rondje consultaties in een poging de impasse na de verkiezingen van 4 maart te doorbreken. Toch is de kans groot dat de Italianen binnenkort opnieuw naar de stembus moeten.

De kiezer schudde de kaarten begin maart bijzonder moeilijk. Het rechtse blok kwam als overwinnaar uit de bus met 37 procent van de stemmen. De uiterst rechtse partij La Lega van Matteo Salvini werd in dat blok de grootste partij en kreeg meer stemmen dan Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi. 

Grootste partij werd echter de populistische Vijfsterrenbeweging (Movimiento 5 Stelle of M5S) van Luigi Di Maio, die alleen opkwam en zo 33 procent haalde. Het linkse blok met de Partito Democratico (PD) van ex-premier Matteo Renzi bleef steken op 23 procent.

Meteen na de verkiezingen zag het er nochtans hoopvol uit voor de M5S en La Lega, maar de relaties tussen Di Maio en Salvini verzuurden al snel toen die eerste bleef eisen dat Salvini zonder Forza Italia in een regering zou stappen. De kwestie werd een breekpunt voor beide partijen.

Luigi Di Maio, partijleider van de Vijfsterrenbeweging.
AP Luigi Di Maio, partijleider van de Vijfsterrenbeweging.

Geen coalitie M5S - PD

Gisteren werd ook duidelijk dat er geen coalitie komt tussen de Vijfsterrenbeweging en centrumlinks. M5S zocht de voorbije dagen toenadering tot de PD in de hoop daar bondgenoten te vinden. En hoewel er binnen de Partito Democratico stemmen opgaan die regering mogelijk te maken, torpedeerde Renzi, die wel ontslag nam als partijvoorzitter maar nog veel invloed heeft binnen de partij, die optie met succes. President Mattarella kwam gisteren tot de conclusie dat een coalitie tussen M5S en centrumlinks dan ook niet levensvatbaar was.

Mattarella wi komende maandag bekijken "of de partijen andere perspectieven hebben voor een regeringsmeerderheid."

Op naar regering van technocraten?

Volgens Italiaanse media stevent het land nu af op een regering van technocraten, waarbij ontslagnemend eerste minister Paolo Gentiloni (PD) de leiding blijft behouden. Gentiloni zou dinsdag al benoemd kunnen worden. De regeringsploeg zou aanblijven zo lang als nodig om de begroting goed te keuren, nieuwe verkiezingen te organiseren en indien mogelijk de kieswet aan te passen. 

Nieuwe verkiezingen zouden er dan mogelijk komen in december, maar ook daar zijn de partijen verdeeld over. De Vijfsterrenbeweging wil de Italianen liefst al op 24  juni naar de stembus sturen, La Lega wil zo lang mogelijk wachten. Salvini ziet zich gesterkt door puike resultaten bij enkele lokale verkiezingen de afgelopen weken, waarbij de Vijfsterrenbeweging het niet goed deed. De partijleider van La Lega hoopt wellicht dat zijn populistische concurrent tegen het einde van het jaar nog feller verzwakt is.

De politieke situatie inspireerde ook al straatartiesten in Rome: op de muurschildering zijn Matteo Salvini van La Lega (r.) en Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging te zien tijdens een innige kus. De realiteit is heel wat anders.
REUTERS De politieke situatie inspireerde ook al straatartiesten in Rome: op de muurschildering zijn Matteo Salvini van La Lega (r.) en Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging te zien tijdens een innige kus. De realiteit is heel wat anders.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Peeters

  Lega wil geen migranten en Berlusconi wil verder in de EU zijn zakken blijven vullen

 • Christine Laevers

  Er ontbreekt eigenlijk een politieke partij in Italië die de scherpe kantjes van al die andere partijen niet heeft. Coalities lijken niet mogelijk.

 • Johan Apatride

  Kijk naar de geschiedenis: de gemiddelde levensduur van een italiaanse regering is minder dan 1jaar

 • Noella Vancompernolle

  Euh... de EU? Gaat dit niet over de Italiaanse regeringsvorming?

 • jean pierre Tibermont

  Heel die EU mag voor mij ontploffen,dat is niet meer dan een bende supergraaiers.