Italië schiet vissersboot met 450 migranten dan toch te hulp

Matteo Salvini.
REUTERS Matteo Salvini.
Italië is de 450 migranten aan boord van een visserboot op de Middellandse Zee dan toch te hulp geschoten. De migranten zijn vanochtend overgestapt op een Italiaans schip en een schip van de Europese grensbewakingsdienst Frontex, zo meldt het persagentschap Ansa.

Volgens Ansa zijn inmiddels acht vrouwen en kinderen wegens hun precaire gezondheidstoestand door de Italiaanse kustwacht overgebracht naar het eiland Lampedusa. Of ook de overige migranten naar Italië worden gebracht, is vooralsnog onduidelijk.

Volgens Italiaanse media gaat het dit keer om een grote vissersboot, die vanuit Libië vertrok en tot op enkele zeemijlen van het eiland Linosa nabij Lampedusa raakte. Dat duidt er volgens Italiaanse commentatoren op dat "de route naar Lampedusa" weer geopend is. Mensensmokkelaars zouden daarmee reageren op de nieuwe ontwikkelingen op de migratieroutes.

"Smokkelaars en wereldverbeteraars"

Italië liet vrijdag nog verstaan dat het niet bereid was om de migranten op te vangen. Het schip is eerst in Maltese wateren geweest en daarom is Malta verantwoordelijk, zo stelde minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini op Twitter. "Malta, smokkelaars en wereldverbeteraars in heel Italië en de rest van de wereld moeten weten dat dit schip geen Italiaanse haven kan en mag binnenvaren", klonk het toen.

Malta betwistte de stelling van Salvini. Toen de Maltese reddingsdiensten op de hoogte werden gebracht, bevond het schip zich volgens een regeringswoordvoerder in de hoofdstad Valletta op 53 zeemijlen van het Italiaanse eiland Lampedusa en op 110 zeemijlen van Malta. Het land is dan ook niet verantwoordelijk, zo voegde hij toe. 
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elle Devee

  Er hoeven geen doden te vallen. Op tijd onderscheppen en terugslepen naar vertrekpunt. Zal vanzelf stoppen als ze dit consequent toepassen. En indien nodig moet Europa maar een wet in die zin opstellen. Als alle Europese landen meehelpen kunnen ze makkelijk de hele Middellandse Zee onder controle houden. Genoeg Europese landen met een zeemacht. De rest kan op een andere manier bijdragen.

 • Eric Grosemans

  Zo ziet ge maar weer, grote woorden ze komen er niet in, kleine daden. Net zo is het hier met de grote schreeuwers van nva en vb. Grote woorden, geen verwezenlijkingen, toch laat een groot deel van de bevolking zich in de luren leggen.

 • Lodewijk Placklé

  Onder druk van de EU . Voor geld doet Italie alles

 • Raoul Rouma

  Daar gaan we weer. Wanneer gaat de EU dat nu eindelijk oplossen? Indien Juncker zijn rugproblemen zijn opgelost? Een goede fles wijn en je voelt je rug niet meer!

 • Lea Van Heybeeck

  Dit blijft maar duren en duren. Elke dag zullen er schepen aankomen in Italie ed. dit is een regering die gekozen is door het Italiaans volk om de migratie een halt toe te roepen en wat doen ze? Juist hetzelfde als de vorige regering. Stuur die boten nu eens terug vanwaar ze komen, en vernietig deze of leg ze aan de ketting. Maar neen, ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit opgezet spel is....