Italië pakt schepen met migranten harder aan

Matteo Salvini.
REUTERS Matteo Salvini.
Italië gaat harder optreden tegen schepen die zonder toestemming haar territoriale wateren binnenkomen. De kapitein en de eigenaar van de boot hangen boetes boven het hoofd die kunnen oplopen tot 50.000 euro. 

Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini gezegd na een vergadering van het Italiaanse kabinet.

Noodmaatregel

In de nieuwe noodmaatregel wordt niet verwezen naar schepen die migranten oppikken uit de Middellandse Zee, maar deze reddingsboten zullen naar verwachting wel de gevolgen ondervinden van de strengere aanpak.


Salvini, leider van de rechts-populistische anti-immigratiepartij Lega, heeft de organisaties die migranten uit zee redden herhaaldelijk beschuldigd van samenwerking met mensensmokkelaars. Italië scherpte de regels al eerder aan, onder meer door havens te sluiten voor de reddingsschepen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diane colman

  De enige oplossing is ze tegen houden op zee... bravo voor Italie. Hoe geraken al die mensen aan geld om die mensensmokkelaars te betalen????

 • Jef Heffens

  50.000 is veel te weinig, ze zouden beter gaan tot een maximum van 1 miljoen euro. Dan gaan ze toch eens 2-maal nadenken als ze de mensensmokkelaars willen blijven ondersteunen om zichzelf goed te voelen.

 • Joan Lute

  Hermetisch dichte EU grenzen willen we. Iemand die van buiten de EU binnenkomt moet naar een paspoort of visum voorleggen en grondige controles aanvaarden. Willen ze hier komen wonen dan moeten ze eerst maar zorgen dat ze administratief met hun verzekering enz en een arbeidsovereenkomst kunnen voorleggen vooraleer ze ze permanente verblijfsvergunning krijgen.

 • piet devlieger

  Een lachertje. Boetes van 50.000 euro zijn peanuts. Ze krijgen zonder twijfel een pak meer van de mensensmokkelaars, ze zijn zelf mensensmokkelaars. Als je ziet dat migranten gemakkelijk 5000 euro en meer betalen per persoon is de rekening snel gemaakt. Een echte maatregel is de schepen in beslag nemen en eigenaars en crew van het schip in de gevangenis stoppen voor een paar jaar wegens mensensmokkel.

 • Jan Verstrepen

  De enige manier om dat handeltje stop te zetten, verstandige maatregel.