Italië ontscheept 176 migranten aan boord van Ocean Viking

Archiefbeeld van een eerdere ontscheping van de Ocean Viking in Italië, in september 2019.
AFP Archiefbeeld van een eerdere ontscheping van de Ocean Viking in Italië, in september 2019.
De Italiaanse autoriteiten hebben maandagavond toestemming gegeven aan het reddingsschip Ocean Viking om de 176 migranten aan boord in de haven van Taranto, in het zuiden van het land, te laten ontschepen. Dat meldt de ngo SOS Méditerranée via Twitter.

"Wij zijn opgelucht dat de 176 overlevenden zonder onnodig wachten op een veilige plaats van boord kunnen gaan", aldus de hulporganisatie. Het reddingsschip Ocean Viking wordt beheerd door de ngo en door Artsen Zonder Grenzen.

De migranten werden afgelopen weekend door het humanitaire schip gered op de Middellandse Zee, hoofdzakelijk voor de kust van Libië. Allen zaten ze in diverse rubberbootjes. SOS Méditerranée vroeg daarop aan de Europese Unie om voor het schip een (Europese) aanmeerplaats aan te duiden. De Libische autoriteiten hebben aanvankelijk Tripoli aangeboden als aanmeerplaats, maar die optie had de organisatie geweigerd, verwijzend naar het internationale recht, "volgens hetwelke geen enkele Libische haven veilig is".

Ondanks herhaaldelijke inspanningen bestaat er in Europa geen verdeelmechanisme voor bootvluchtelingen. Vooral Italië en Malta dringen erop aan dat ze over andere EU-landen verdeeld worden. Private schepen met migranten aan boord moeten daarom steeds langer op zee wachten voor ze kunnen aanleggen in een haven.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Ga zo door Conte, totdat Italiaanse burgers het land aanpakken en lam leggen.

 • Karel Vanormelingen

  Salvini wordt slapende rijk

 • Annie Broeckx

  Blijven ontschepen terwijl de Europese bevolking het niet meer verdraagt is een soort onderdrukking van zijn inwoners.De Oost Europese landen verdienen alle respect om de moed hun grenzen af te sluiten tegen de wil van de Europese elite.

 • Marc Saerens

  Ho, wacht.......... Hier spreekt men dus over 'Migranten' en niet over 'vluchtelingen'? Dat is dan goed nieuws want die kan men zonder meer terug naar huis zenden ............... Dus, terug met die handel !!!!!

 • louis van hoeylandt

  vreemd dat die schepen .die rubberbootjes vinden ,volgens mij krijgen die rubberbootjes van de ngo's eerst AIS aan boord zodat het makkelijker is ze te vinden ,bij zoektochten op gelijk welke zee naar vermisten van vissers boten of jachten .;word zelf met helicopters niets gevonden ,