Italië neemt reddingsschip Lifeline in beslag: 226 vluchtelingen worden “in bescherming genomen”

Archieffoto.
EPA Archieffoto.
Italië zegt twee schepen van de Duitse ngo Lifeline in beslag te zullen nemen, waaronder het gelijknamige reddingsschip, om te verifiëren dat het schip onder de Nederlandse vlag vaart. Het reddingsschip Lifeline heeft donderdag 226 bootvluchtelingen aan boord gehaald op de Middellandse Zee, ten noorden van Libië. Italië had het schip eerst de toegang geweigerd.

"De Italiaanse regering zal de Lifeline en Seefuchs in beslag nemen en naar onze havens brengen om hun vlag te verifiëren", zei minister van Verkeer Danilo Toninelli. Voor de inbeslagname worden de "mensenlevens in bescherming genomen", voegde hij eraan toe.

De minister zegt dat Lifeline het internationaal recht heeft geschonden door migranten aan boord te nemen terwijl de Libische kustwacht aan het tussenkomen was. Nog volgens Toninelli, die ook lid is van de Vijfsterrenbeweging, heeft Nederland gezegd dat het schip "illegaal de Nederlandse vlag voert".

De Nederlandse vertegenwoordiging bij de Europese Unie tweette eerder vandaag dat de Lifeline en Seefuchs niet varen onder de Nederlandse vlag. "Deze schepen behoren toe aan een Duitse ngo en staan niet in de Nederlandse scheepsregisters", luidde het. 

Herhaling van Aquarius-discussie

Mission Lifeline zegt zich aan alle internationale regels te houden. De reddingsoperatie is vanuit Rome gecoördineerd en heeft in internationale wateren plaatsgevonden.

De Duitse organisatie was op zoek naar een Europese haven om aan te meren, en zei bang te zijn voor een herhaling van de toestand op een ander hulpschip, de Aquarius. Die had meer dan zeshonderd migranten aan boord. Het schip werd door zowel Italië als Malta geweigerd en moest uiteindelijk naar het Spaanse Valencia uitwijken, een tocht van ongeveer een week. "De dagenlange vaart en de verslechterende medische toestand van de mensen hebben bewezen dat dit geen optie kan zijn", aldus Mission Lifeline.

Europese solidariteit

De Lifeline was het best toegeruste schip in de omgeving, zegt de organisatie. "De schepen van de zogenaamde Libische kustwacht hebben niet genoeg levensreddende voorzieningen, zoals reddingsvesten. Bovendien is er geen medisch personeel aan boord daar." De bootvluchtelingen verdienen hulp, voegt de organisatie eraan toe.

Mission Lifeline wees ook naar de nakende Europese top over migratie. "De ruzie over migratie moet niet worden uitgevochten ten koste van mensen in nood. Het moment om Europese solidariteit te bespreken is niet wanneer boten met mensen in nood aankomen in de Europese Unie. De prioriteit moet zijn om hen meteen toe te laten tot de veiligste haven."
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erby Herman

  Eens mond alles uit in een bloedige burgeroorlog, nadien zal er een tussenkomst gebeuren dat grote vrede zal brengen waarna ieder volk taal en natie terug naar hun eigen vaderland zal keren. Zo heb ik het gelezen.

 • vandekempen bart

  smokkelaars, opsluiten.

 • Willy Slachmuylders

  De slimme Hollanders hebben het aan hun broek !!

 • Linda Deyaert

  Moeten wij hier nu echt gans Afrika opvangen? Waar gaat al dat geld voor ontwikkelingshulp eigenlijk naar toe?

 • Hans Selderslaghs

  Als men naar Europa wil komen doet men dit via de normale weg. Niet op een bootje. Trop is trop en te veel is te veel...