Italië neemt na akkoord met katholieke kerk 600 vluchtelingen op

Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini
EPA Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini
Italië heeft ermee ingestemd om 600 asielzoekers op te nemen die momenteel nog in Ethiopië, Niger of Jordanië wonen. De katholieke kerk zal instaan voor hun opvang. Dat heeft de Gemeenschap van Sant'Egidio, de initiatiefnemer van de humanitaire corridor, meegedeeld.

De Italiaanse bisschoppenconferentie zal vandaag nog een akkoord met het ministerie van Binnenlandse Zaken ondertekenen over de uitvoering van de humanitaire corridor. Het akkoord laat toe dat de zeshonderd mensen op een veilige en legale manier naar Italië kunnen reizen. Daardoor moeten ze hun lot niet in handen van mensensmokkelaars leggen en geen levensgevaarlijke overtocht van de Middellandse Zee ondernemen.

De 600 asielzoekers zouden in de loop van de komende weken per vliegtuig naar Italië worden overgebracht. Ze zullen, met de financiële middelen van Sant'Egidio en de katholieke kerk, onder meer taallessen en andere vormen van steun krijgen.

Op basis van gelijkaardige akkoorden had Italië eerder al 1.600 asielzoekers uit Libanon en 500 uit Ethiopië laten overkomen. De bevoegde minister, de extreemrechtse politicus Matteo Salvini, staat nochtans bekend als een hardliner op het vlak van immigratie. Maar hij benadrukt geen tegenstander te zijn van migratie, op voorwaarde dat die strikt gereguleerd is.

Melikan Kucam

De christelijke lekengemeenschap Sant'Egidio heeft ook in België een humanitaire corridor opgezet, voor vluchtelingen uit Syrië. Maar die samenwerking is intussen fel omstreden door mogelijk gesjoemel bij de uitreiking van humanitaire visa door Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam. Sant'Egidio heeft duidelijk gemaakt dat het niets met die malafide praktijken te maken heeft.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Janneke Alsberg

    Knap van Salvini. Kordaat weg met die illegale immigratie.