Italië laat 32 migranten van reddingsschip aan wal

De Alan Kurdi op archiefbeeld.
SEA-EYE De Alan Kurdi op archiefbeeld.
Het Duitse reddingsschip Alan Kurdi heeft van Italië toestemming gekregen om aan te meren in een Siciliaanse haven nadat het donderdag 32 mensen gered had op de Middellandse Zee. Gorden Isler, een woordvoerder van de non-gouvermentele organisatie (ngo) Sea-Eye, bevestigt dat de migranten zondag aan wal kunnen gaan in Pozzallo.

De Alan Kurdi redde de migranten uit het water voor de Libische kust nadat het schip donderdagavond een noodoproep had binnengekregen. De mensen aan boord zijn Libiërs. Volgens een arts van Sea-Eye zijn er onder hen tien kinderen van wie de jongste 6 maanden oud is, en vijf vrouwen onder wie één die zeven maanden zwanger is. 

Isler zei dat de ngo sneller toestemming kreeg dan gebruikelijk, wat volgens hem betekent dat het in 2020 “normaal” zal zijn om mensen te redden en naar een veilige haven te brengen.

Sinds vorig jaar hebben Italië en Malta herhaaldelijk geweigerd om mensen van reddingsschepen binnen te laten tenzij andere landen van de EU hen wilden opvangen. De onderhandelingen over waar de migranten naartoe kunnen, lopen stroef waardoor de migranten lang aan boord van het schip zitten. 

Begin november dobberde hetzelfde reddingsschip een week op de Middellandse Zee - toen met 88 migranten aan boord - voordat ze kon aanmeren in Italië, maar alleen nadat vier Europese landen zich bereid toonden om de migranten op te nemen.

“Deze patstellingen zijn te vermijden als Europa eindelijk een akkoord zou bereiken over een voorspelbaar mechanisme”, aldus Sea-Eye op Twitter. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Schauvliege

  Laat maar komen.Geld genoeg in Europa.Wanneer stopt die waanzin ?Aan racisme zeg ik duidelijk 'neen'.Maar protectionisme is meer dan ooit een noodzaak geworden,met een dringend karakter.Als een buurman tijdelijk hulp nodig heeft,vind ik het mooi dat hij geholpen wordt.Maar als dat meer dan een jaar duurt,stel ik mij vragen.En als ik zijn familie ook moet onderhouden ... De conventie van Genève is er enkel om mensen in oorlogmiddens (voornamelijk vrouwen en kinderen !!!) te beschermen ...

 • José verdonck

  En de vluchtelingen sneller terugsturen, dat zou pas en oplossing zijn. Die NGO's met hun schepen zijn gewoon mensensmokkelaars.

 • Gino Vandenheede

  Ze redden ze voor de Libische kust, waarom zetten ze ze daar dan niet terug af ? Europa gaat vergaan aan die zogezegd slimme politieke elite die eigenlijk oerdom blijken te zijn.

 • jean pierre brunson

  ik vind dat nu toch aardig dat het altijd schepen zijn van NGO's die noodoproepen krijgen (zelf halen) en koopvaardijschepen die daar varen die worden niet verwittigd ,raar toch

 • Filip Vanlaeken

  Een schande, want dit zijn geen migranten en dit is geen reddingsschip, dit zijn illegalen die moedwillig de wet overtreden, dus criminelen, en echt redden doet het schip niet (dan zou het die mensen afzetten in de dichtsbijzijnde haven, dus in Libie). Dit is een smokkelschip, gesponsord en bemand door politiek gemotiveerden die op deze manier duizenden criminelen over de grenzen smokkelen. Daarna barst onze Sociale Zekerheid en staan alke behoevende belgen in de kou.