Italië komt tegemoet aan 'antivaxxers' en zwakt vaccinatieplicht af

Thinkstock
De nieuwe populistische regering in Italië zwakt de controversiële vaccinatieplicht af. Vanaf komend schooljaar moeten kinderen en hun ouders alleen nog zelf informatie verstrekken over de toegediende vaccins. Dat verklaarde minister van Gezondheid Giulia Grillo donderdag in Rome. Tot dusver moest een attest van gezondheidszorg voorgelegd worden, vooraleer kinderen werden toegelaten in het kinderdagverblijf of school.

Grillo, politica van de Vijfsterrenbeweging, benadrukte dat ze niet tegen inentingen is gekant. Ze verwacht zelf een kindje en zal het als eerste laten vaccineren. 

De MoVimento 5 Stelle heeft net als de meeregerende rechtspopulistische Lega tijdens de verkiezingsstrijd beloofd de vaccinatieplicht af te schaffen. Die was vorig jaar in werking getreden en voorzag dat kinderen onder de 17 jaar zich verplicht moesten laten inenten tegen ziektes zoals mazelen, kinkhoest, waterpokken, de bof (dikoor) en rubella (rode hond). 

De vorige regering had de vaccinatieplicht na een uitbraak van mazelen ingevoerd. Het vaccinatiepercentage voor mazelen was onder de 95 procent gedaald. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie zijn echter inentingspercentages van minstens 95 procent nodig om epidemieën te voorkomen en de ziekte uit te roeien. 

Grillo zei dat het vaccinatiepercentage sinds de invoering van de verplichting bij baby's naar 91,7 procent (van 87,3 procent in 2016) is gestegen. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Vandeneynde

  Wat is dat toch tegenwoordig met die antivaxxers? Wat is het nut dat je je kind niet beschermd? Weten zij wel dat, als je op volwassen leeftijd sommige kinderziektes krijgt, je doodziek kan worden en soms zelfs permanente gevolgen kan ondervinden zoals vruchteloos worden? Leg dat dan maar eens uit aan je zoon of dochter! Ze zullen je dankbaar zijn!!

 • Marc Vinck

  simpel gevolg. Als dat kind ziek wordt, simpel afnemen en onttrekken van het ouderlijk gezag

 • Anita Billen

  Hoe is dat toch mogelijk en zeker nu met al die migratie .

 • Jaak Misser

  Dom. Door je kind niet te vaccineren breng je jouw kind niet alleen in gevaar mr ook het mijne (kudde bescherming). Die mensen zouden moeten aangeklaagd worden voor moord. Degene die denken dat wat voeding of eigen imuunsysteem het allemaal aankan zijn achterlijk; kennen de geschiedenis niet en neen ik ben helemaal niet vr “iedereen doet wat hij zelf wil” want je brengt mijn kind in levensgevaar!

 • Dries Derwael

  @ Pascal Devillé, ik wist niet dat de kindersterfte in de derde wereld nihil was, maar je eal wel gelijk hebben, hoor. De euwelingen daar zijn niet te tellen. Jongens toch...