Italië houdt Londen verantwoordelijk voor opvang migranten op Aquarius

EPA
De Italiaanse regering vindt dat Groot-Brittannië de plicht heeft om de migranten op te vangen die door het reddingsschip Aquarius zijn gered. De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, eiste vandaag op Twitter dat het Verenigd Koninkrijk zijn "verantwoordelijkheid voor de bescherming van de schipbreukelingen" opneemt. Het schip vaart immers onder de vlag van Gibraltar, het Britse overzeese gebied aan de Spaanse zuidkust.

Hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée hadden vrijdag in totaal 141 migranten gered voor de Libische kust. Het schip wacht nu op een veilige haven.

"Het schip bevindt zich nu in Maltese wateren en heeft een vlag van Gibraltar. Op dit moment moet het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijkheid opnemen voor de bescherming van de schipbreukelingen", aldus Toninelli. Sinds de Italiaanse populistische regering op 1 juni aantrad, sloot Rome zijn havens voor ngo's die vluchtelingen op de Middellandse Zee redden. Rome wil dat migranten die op zee worden gered, terug naar Libië of naar andere EU-landen worden gebracht.

De Italiaanse regering had de Aquarius bij zijn laatste reddingsmissie belet om met honderden migranten een haven van het land binnen te lopen. Het schip was dagenlang op zee geblokkeerd en voer uiteindelijk naar het Spaanse Valencia.

Verantwoordelijkheid

De voorzitster van de ngo SOS Méditerranée, Sophie Beau, riep vandaag de Europese lidstaten op om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor een vrije haven voor de Aquarius. Naast Italië weigert ook Malta het schip te laten aanmeren.

"We vragen aan alle Europees staten om een oplossing te vinden. We roepen hen op hun verantwoordelijkheden op te nemen om een veilige haven aan de Middellandse Zee te vinden", aldus Beau. Volgens haar is de huidige situatie "in totale tegenspraak met het internationaal maritiem recht". "De geredden hebben verteld dat vijf vaartuigen hen zijn voorbij gevaren zonder te stoppen." De voorzitster zegt erg ongerust te zijn.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Leg dat schip van die met mensensmokkelaars collaborerende NGO's aan de ketting en stop het subsidies aan dergelijke ferry dienst NGO's, niet smossen met ONS belastingsgeld om illegalen te importeren.

 • jan pharma

  In weze handelt deze NGO als handlanger van de mensensmokkelaars, leg het schip aan de ketting en stel Groot Brittanie aansprakelijk als het schip onder Engelse vlag vaart.

 • Victor Munster

  juist en legaal. de asiel aanvraag werd ingediend op britse bodem (het schip).

 • William Van Den Berghe

  Leg dit schip gewoon aan de ketting. Als ze een veilige haven zoeken dat ze naar de kust van Noord Afrika gaan, daar zijn er genoeg. En het internationaal recht moet enkel gelden voor een schip in nood, niet voor mensen die het zelf zoeken en met een rubberboot de oceaan opvaren,

 • Etienne Vanhoegaerden

  Mogen die zomaar in Libische wateren varen, kunnen ze ginder in de haven ook afzetten