Italië dreigt "Europese activiteiten te blokkeren" na nieuwe migrantendispuut met Malta

De radicaal rechtse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, haalt uit naar Europa naar aanleiding van een ruzie met Malta.
EPA De radicaal rechtse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, haalt uit naar Europa naar aanleiding van een ruzie met Malta.
In Italië heeft de radicaal rechtse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini ermee gedreigd "de Europese activiteiten" te blokkeren. Aanleiding voor de nieuwe uithaal van Salvini is een ruzie met Malta, dat hij ervan beschuldigt migranten te helpen om Italië te bereiken.

"We hebben bewezen dat we onze grenzen kunnen verdedigen en we zullen tonen dat we, eventueel, ook de Europese budgetten en activiteiten kunnen blokkeren als Europa en bepaalde landen blijven spotten met de Italianen", zei Salvini vandaag in Milaan. 

Salvini reageerde met deze uitspraak op een hevige woordenwisseling die hij zaterdag had met de Maltese regering. Hij beschuldigde Malta ervan dat het migranten op de Middellandse Zee heeft geholpen om Italië te bereiken. De Maltezen hebben dertien opvarenden van een boot reddingsvesten, water en een kompas gegeven, zei de minister. 

Volgens een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zou de boot vrijdag gearriveerd zijn op het eiland Lampedusa, nadat het 's nachts door een Italiaans vliegtuig was opgemerkt in de Maltese reddingszone. Op Lampedusa zouden de migranten hebben verteld over de zaak en die getuigenissen zouden volgens de bron geloofwaardig zijn geweest. 

Volgens zijn Maltese ambtgenoot Michael Farrugia zou Salvini echter moeten "begrijpen dat de boten op zee niet steeds in moeilijkheden zijn en niemand kan verhinderen dat mensen in de reddingszone hun tocht voortzetten als ze niet gered willen worden". Farrugia voegde eraan toe dat Italië verzaakt aan zijn internationale plichten en conventies over de reddingszones.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicole Serneels

  We hebben meer Salvini's nodig.

 • Jan De Smet

  Salvini een politieker om een voorbeeld aan te nemen.

 • Marcel Vanalderweireldt

  Geen woorden maar daden !

 • stan mestach

  dat is een politieker die doet wat hij moet doen voor zijn eigen bevolking spijtig voor gangsters verhofstadt en zijn bende

 • Frans Peeters

  Morgen moet het EU oordeel komen tegen de begroting???