Italianen zijn boos om uitspraken van Angela Merkel

AP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Italiaanse regering geïrriteerd met haar stelling dat Italië meer moet doen om zijn begroting op orde te brengen. Merkel kan beter de problemen in de Duitse economie aanpakken, zei de Italiaanse staatssecretaris voor Europese Zaken Sandro Gozi vandaag.

Merkel riep Italië en Frankrijk in een interview met de Duitse krant Die Welt op extra maatregelen te nemen om aan de Europese begrotingsregels te voldoen. "De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat de huidige plannen niet voldoen. Daar ben ik het mee eens'', stelde de bondskanselier.

Gozi noemde die uitspraken betreurenswaardig. "Italië heeft nooit cijfers uitgedeeld aan andere Europese landen en wij vragen Duitsland om hetzelfde respect. Misschien kan Merkel zich beter richten op de vraag in eigen land, het gebrek aan investeringen, de onevenwichtige betalingsbalans. Dat zou een belangrijke bijdrage zijn, waar Europa al heel lang op wacht.''

Italië, Frankrijk en België kregen vorige maand van de Europese Commissie tot maart de tijd hun financiële plannen voor volgend jaar te verbeteren. Frankrijk moet zijn tekort verder terugdringen, terwijl Italië en België meer moeten doen om hun staatsschuld te verlagen. De commissie kan in maart besluiten een boete op te leggen of het toezicht op de landen te verscherpen.

Merkels interview
De hervormingen in Frankrijk en Italië gaan niet ver genoeg. Dat zegt de Duitse kanselier Angela Merkel in een interview dat vandaag verschijnt in de Duitse krant Die Welt. Een week geleden gaf Europa de twee landen respijt om hun financiële huishouding op orde te hebben.

"De Europese Commissie legde Frankrijk en Italië een tijdschema op waarin ze bijkomende maatregelen moeten voorstellen", zegt Merkel. "Dat is gerechtvaardigd, want beide landen bevinden zich wel degelijk in een hervormingsproces. Maar de Commissie heeft ook duidelijk gezegd dat dat wat tot nu toe op tafel lag onvoldoende was. Ik ben het daarmee eens."

Het volledige artikel, waarvan Die Welt al enkele fragmenten prijsgaf, verschijnt zondag.

De Italiaanse staatssecretaris van Europese Zaken Sandro Gozi.
EPA De Italiaanse staatssecretaris van Europese Zaken Sandro Gozi.