Italiaanse Senaat heft onschendbaarheid Salvini op na beschuldigingen van illegaal vasthouden van migranten

Matteo Salvini, partijleider van het extreemrechtse Lega
REUTERS Matteo Salvini, partijleider van het extreemrechtse Lega
De Italiaanse Senaat heeft woensdag het licht op groen gezet voor een gerechtelijke vervolging van Matteo Salvini. De leider van de uiterst rechtse partij Lega wordt beschuldigd van vrijheidsberoving omdat hij een schip met migranten voor de kust van Sicilië blokkeerde toen hij minister van Binnenlandse Zaken was.

Het resultaat van de stemming wordt officieel om 19 uur bekendgemaakt, maar verscheidene journalisten konden op het elektronische bord van de Senaat zien dat Salvini naar het gerecht zal worden verwezen. De uitslag van de stemming was gedurende enkele seconden op het bord te zien.

Voor de stemming zei Salvini tot de senatoren dat “hij niet naar de rechtszaal zal gaan om zich te verdedigen, ik zal me met trots laten voorstaan op wat ik gedaan heb” als minister. Hij herhaalde dat het zijn “plicht” was de landsgrenzen te verdedigen toen hij minister van Binnenlandse Zaken was. “Mijn twee kinderen mogen weten dat hun papa vaak ver weg was van huis om de grenzen en de veiligheid van het land te verdedigen, niet om mensen vast te houden.”

“De tegenstanders moeten in de stembussen verslagen worden, niet in de rechtbanken”, aldus nog de Lega-leider, wiens partij ongeveer 30 procent haalt in de peilingen.

Een rechtbank in Catania, op Sicilië, beschuldigt Matteo Salvini van “machtsmisbruik en vrijheidsberoving” omdat hij in de zomer van 2019 gedurende verscheidene dagen 116 migranten aan boord van de Gregoretti, een schip van de kustwacht, blokkeerde. Als het tot een proces komt, riskeert hij tot vijftien jaar cel.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Therese Van Moere

  Vind ik maar juist want wel zijn wel met mensen bezig toch

 • Cecarine De Smet

  Deze man heeft niks misdaan!! Meer.mogen we niet zeggen of we zijn .....

 • Raf Coppens

  daar komen worsten en sosissen van, en tsal sneller zijn dan hier bij ons want hier slapen ze nog allemaal.

 • Daniel Meuleman

  Men zou in Italie in opstand moeten komen.