Italiaanse regering op rand van afgrond: Salvini wil snel nieuwe verkiezingen

Salvini met aanhangers op een strand in Milano Marittima, aan de Adriatische rivièra.
Photo News Salvini met aanhangers op een strand in Milano Marittima, aan de Adriatische rivièra.
De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini wil dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Hij heeft premier Giuseppe Conte laten weten dat de coalitie van de Lega en de M5S (Vijfsterrenbeweging) geen toekomst meer heeft en dat het daarom beter is de kiezer aan het woord te laten. “Elke dag die voorbijgaat, is een verloren dag”, klinkt het.

“Italië heeft zekerheid, moed en gezamenlijke beslissingen nodig”, liet de Lega weten. “Voor ons is het enige alternatief voor deze regering om Italianen hun zegje te laten doen bij een nieuwe verkiezing.”

Eerder op de dag was Salvini samen met Luigi Di Maio, de leider van de eurosceptische protestpartij M5S, bij Conte geweest om te praten over de onenigheid in de coalitie. Salvini en Di Maio zijn beide vicepremiers in het kabinet dat op 1 juni 2018 aantrad. Conte is als partijloze premier en technocraat aangetrokken om het wankele evenwicht in de regering te handhaven.

Gisteren stemden de regeringspartijen tegen elkaar in de Senaat over de omstreden aanleg van een treintunnel door de Alpen naar Lyon. De Lega is voor, M5S is tegen de aanleg van de tunnel. Die laatste partij wil het geld eerder gebruiken om het lokaal en regionaal vervoer te verbeteren.

Vertrouwensstemming?
Het Italiaanse parlement is nu met reces en zou wat Salvini betreft volgende week kunnen terugkomen voor een vertrouwensstemming over de regering. M5S heeft in het parlement meer stemmen, maar in de peilingen scoort de Lega veel beter.

“Laten we meteen naar het parlement gaan om er akte van te nemen dat er geen meerderheid meer is (...) en laten we snel het woord aan de kiezers geven”, aldus Salvini. “Het heeft geen nut verder te gaan met ‘neen’ en ruzies zoals in de laatste weken, de Italianen hebben nood aan zekerheid en een werkzame regering.”

Laten we snel het woord aan de kiezers geven

Italiaans vicepremier Matteo Salvini


De premier is met die handelswijze echter niet opgezet. “Het is niet aan Salvini om het parlement terug te roepen en de agenda op te stellen voor een uitweg uit de politieke crisis. Hij moet me eerst duidelijk uitleggen waarom hij een eind wil maken aan de regering.”

Campagne in zwembroek

Afgelopen weekend was Salvini nog een opvallende aanwezige op een strand in Milano Marittima, aan de Adriatische kust. Daar liet Salvini zich in zijn zwemshort fotograferen met fans, een mojito in zijn hand en zelfs als dj. Ook het feit dat hij gisteren begon aan een tour van twee weken door Zuid-Italië -door Italiaanse media Salvini’s ‘beach tour’ genoemd- deed sterk vermoeden dat de Lega-leider al in campagnemodus verkeert.

Photo News
.
Twitter Yasmine Ghenaï .
Twitter Yasmine Ghenaï
Twitter Yasmine Ghenaï5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Het kneusje van de EU. Hard roepen en dan om geld bedelen. Eigenlijk zijn we die liever kwijt dan rijk.

 • David Lievens

  Wel, dat was dan een regering met partijen die teren op populisme. Die zijn ver geraakt... Is hun financiële crisis al opgelost? Zijn de Italianen allen rijker geworden? Nope... maar die twee populistische partijen hebben wel goed getrokken zonder enige vooruitgang te brengen.

 • Paul De Mol

  En gelijk heeft hij. Dat is wat N-VA ook zou moeten doen als CD&V noch OVLD in een Vlaamse regering met N-VA en VB willen. Daarna kunnen N-VA en VB tezamen hun meerderheidsregering vormen.

 • patrick morel

  Dit is de enige oplossing hier te lande of er komt weer iets dat op niets trekt.

 • rudy bryssinck

  hier ook