Italiaanse regering gaat migranten weghalen uit dorp waar burgemeester "schijnhuwelijken met buitenlanders opzette"

Foto uit 2011 van burgemeester van Riace Domenico Lucano met een jong meisje uit Ethiopië
AFP Foto uit 2011 van burgemeester van Riace Domenico Lucano met een jong meisje uit Ethiopië
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft zaterdag bevolen om alle migranten die in het dorp Riace verblijven, onder te brengen in asielcentra. 

De gemeente in Calabrië, in het zuiden van Italië, geldt al jaren als een bijzonder gastvrije plaats en een model voor integratie van migranten. Maar de burgemeester werd begin deze maand opgepakt, omdat hij ervan verdacht wordt hulp te hebben verschaft bij illegale immigratie.

De burgemeester Domenico Lucano zou schijnhuwelijken hebben opgezet tussen inwoners van zijn gemeente en buitenlandse vrouwen, zodat die een verblijfsvergunning konden krijgen. De burgemeester kreeg huisarrest opgelegd.

Zowel de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, als de populistische Vijfsterrenbeweging reageerden al positief op zijn arrestatie. Hiermee komt een einde aan de immigratiebusiness, klonk het.

Protest in Riace tegen de aanhouding van burgemeester Domenico Lucano op 6 oktober 2018.
Photo News Protest in Riace tegen de aanhouding van burgemeester Domenico Lucano op 6 oktober 2018.

Leegloop

Riace, een dorpje van amper tweeduizend inwoners, werd jarenlang geconfronteerd met een leegloop doordat steeds meer jongeren naar de stad verhuizen. Onder burgemeester Lucano werden er honderden migranten binnengehaald. Zij konden terecht in de leegstaande huizen en moesten de lokale economie nieuw leven inblazen. 

Maar dit soort projecten is een doorn in het oog van de Italiaanse regering. Die wil immers niet dat andere verlaten dorpen in Italië hier een voorbeeld aan zouden nemen. Minister Salvini verkiest migranten onder te brengen in grote asielcentra. De verhuis uit Riace start volgende week, zei hij zaterdag.

Burgemeester Lucano werd twee jaar geleden door het magazine Fortune uitgeroepen als één van de honderd meest invloedrijke mensen van het jaar. Zijn project diende als inspiratie voor een korte film van Wim Wenders. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van de Velde

  Zoals ik al maanden op fb probeer aan te tonen, Salvini is een held. Wel raar dat dit allemaal nu vermeld wordt. Hier had het ook zo kunnen worden, maar de "onzichtbare" groene rakkers hebben gestemd. Zonder te weten waaróp ze stemden. Maar geen probleem, het zal ze geen lang leven geschoren zijn.

 • Jef Heffens

  Een volledige push back zoals in Australië is de enige goede oplossing en illegalen moeten zo wie zo teruggestuurd worden dat is de meest humane oplossing.

 • Walter Kennes

  Hij "zou". Dus niet zeker! Nu al veroordeeld door Vlaanderen!

 • Heidi Werbrouck

  Probeer hier dan maar eens een vrijwillig huwelijk met een niet-Europese vreemdeling geldig te laten verklaren. Als je het volgens het boekje doet mag je een advocaat onder de arm nemen om te bewijzen dat het geen schijnhuwelijk is.

 • danny janssens

  Staat ons ook te wachten indien links het hier overneemt.