Italiaanse rechter stuurt ex-bankiers de cel in

Giuseppe Mussari.
EPA Giuseppe Mussari.
Voormalig bankiers van Deutsche Bank, het Japanse Nomura en de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena moeten de cel in. Dat heeft een Italiaanse rechter bepaald in een omvangrijke fraudezaak bij de oudste bank van Italië. De veroordeelden hebben volgens de rechter voor honderden miljoenen euro's gefraudeerd.

De rechter deelde gevangenisstraffen uit tot 8 jaar. De betrokken bankiers zouden onder meer nepaccounts hebben gebruikt voor de fraude en markten moedwillig hebben gemanipuleerd. Ook zou er gesjoemeld zijn met de handel in complexe derivaten, waarmee renteverliezen kunnen worden afgedicht.

Oud-voorzitter Giuseppe Mussari van Monte dei Paschi moet ruim 7 jaar brommen. Ook de overige tien verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd, waaronder voormalig financieel directeur Daniele Prondini en algemeen directeur Antonio Vigni van Monte dei Paschi.

De rechtbank nam ook 88 miljoen euro in beslag bij Nomura en 64 miljoen euro bij Deutsche Bank. De twee banken kregen voorts boetes van respectievelijk 3,45 en 3 miljoen euro.

De verwachting is dat de gestraften de beslissing van de rechter zullen aanvechten. Deutsche Bank liet al weten dat te doen.




7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willem Janssens

  Hier verdwijnen zulke zaken steeds in de doofpot of "de rijken" kopen gewoon hun proces af en de gewone werkmens kan gaan "zitten" .

 • Paul Keulemans

  Kunnen wij die rechter eens lenen , want hier voeren die bankiers ook aardige show's op , terwijl ze achter onze rug dekking zoeken als het fout gaat !

 • Freddy Madou

  Wanneer gaan ze die bankiers in België van Fortis eens oppakken, nooit genoeg gestolen.

 • Jan Maarten

  De rechters passen de wetten toe die door het democratisch verkozen parlement zijn gestemd en dus zijn niet de rechters maar de politici wereldvreemd. Waarom altijd de uitvoerders van de wet verwijten maken als het aan de politici ligt, die rechters, politie, onderzoekers, enz zijn verplicht om de wet toe te passen !

 • Polutnik Ronald

  De eerste keer dat rijkelui worden gestraft, maar ze gaan in beroep omdat ze weer niets verkeerd hebben gedaan zoals altijd . Wel een rechter met haar op zijn tanden en die zich niet laat omkopen .