Italiaanse priester (71) geveld door coronavirus schenkt beademingsapparaat aan jongere patiënt en overlijdt

Giuseppe Berardelli (71)
Facebook Giuseppe Berardelli (71)
“Geen grotere liefde, dan je leven geven voor je naaste”. Het is een bijbeltekst die Giuseppe Berardelli (71) als geen ander in de praktijk heeft omgezet. De Italiaanse priester die met het coronavirus besmet raakte en met ernstige longklachten in het hospitaal belandde, kreeg van zijn parochianen een beademingsapparaat. Maar hij stond het toestel uit naastenliefde af aan een jongere patiënt en stierf.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Al veertien jaar verzorgde hij de kerkdiensten in Casnigno - op twintig kilometer van Bergamo, waar de corona-uitbraak al vele levens heeft gekost.

De priester die ook onderliggende aandoeningen had, werd zelf niet gespaard en liep het coronavirus op. Met ernstige longklachten werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Ondertussen hadden zijn parochianen geld ingezameld en kochten daarmee een beademingsapparaat voor de zieke priester. Maar Berardelli vroeg om het toestel aan een jongere patiënt te schenken die hij niet kende en die met ademhalingsproblemen kampte.

De exacte leeftijd en toestand van die patiënt is niet bekend. Maar jongere patiënten die toegang hebben tot beademingsapparaten, hebben een veel grotere overlevingskans.

De priester is deze week na zijn grote blijk van naastenliefde overleden.

De buitengewone zaak werd onthuld door de Amerikaanse jezuïet James Martin, die ook werkzaam is op de communicatiedienst van het Vaticaan.

Berardelli had het hart op de juiste plaats en zette zich onvermoeibaar in voor anderen. Hij was geliefd door iedereen. Zijn parochianen herinneren zich vooral zijn “eeuwige glimlach” en “hulpvaardigheid”.

Diepe impact

De dood van Berardelli heeft diepe impact op de inwoners van Casigno. “Ik ben diep geraakt door het feit dat hij zijn leven heeft gegeven, door het ademhalingstoestel aan een jonger iemand te geven’’, zegt een medewerker van een lokaal bejaardentehuis. “Dit is een kijkje in de ziel van iemand die de harten van iedereen heeft gewonnen.’’ Er was geen begrafenisplechtigheid voor de vrijgevige kerkvader, maar de inwoners van Casnigo applaudisseerden vanuit ramen en vanaf balkons toen zijn kist voorbijkwam.

Bergamo, in de buurt van Milaan, is een van de zwaarst getroffen steden in Noord-Italië. Het land kent inmiddels meer dan 60.000 besmettingsgevallen en ruim 6.000 doden ten gevolge van het coronavirus. Onder de doden zijn zeker vijftig katholieke priesters, die net als artsen en verplegers zo veel mogelijk hun werk blijven doen. Vandaag sprak de paus een gebed voor de gestorven artsen en priesters uit, waarin hij God dankte voor hun “heroïsche voorbeeld” bij de hulp aan de zieken.

Lees ook:

- In Italië is de verlossing nog niet nabij: 5 vragen en antwoorden over de coronacrisis in de laars (+)
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Feline Noé

  Dat is nu voor mij een echte superman.. RIP..

 • DANIËL VONCK

  Geweldige daad van oprechte naastenliefde. Deze priester mag nooit vergeten worden, wat een liefdevolle daad heeft die priester gesteld. ❤️

 • Guido Vermeyen

  Één voorbeeld voor sommige godsdienstfanaten die liever een leven nemen dan het te geven R. I. P.

 • MARC VERGAUWEN

  Dit is zeer nobel ik hoop dat hij nu in een betere wereld is

 • Jan van Helmont

  Dit doet niet twijfelen aan "God", integendeel, het zet aan tot "geloven". Wat een man!