Italiaanse premier dringt erop aan dat EU asielwetten verandert

De Italiaanse premier Matteo Renzi.
AFP De Italiaanse premier Matteo Renzi.
Het kan niet langer dat de Europese wetgeving Italië dwingt om in te staan voor alle bootvluchtelingen die op zijn territorium terechtkomen en om hen tegen te houden elders naartoe te trekken. Dat zegt de Italiaanse premier Matteo Renzi in een interview.

Renzi bekritiseert de Dublinverordening of Dublin II omdat die overmatige druk legt op aankomstlanden van vluchtelingen die in de Europese Unie asiel zoeken, zoals Italië en Griekenland. Dikwijls worden de regels genegeerd, als vluchtelingen naar het noorden van Europa reizen.

"In Europa moeten we het principe van Dublin II veranderen", zei Renzi aan de Corriere della Sera. De Italiaanse premier zei ook een plan B achter de hand te houden als op de komende Europese top geen vooruitgang wordt geboekt over de kwestie.

Migratie staat naar verwachting bovenaan de agenda van de top van de Europese leiders op 25 en 26 juni in Brussel. Ze zouden er de voorstellen moeten bekijken om 24.000 asielzoekers te verplaatsen van Italië en 16.000 van Griekenland naar andere plaatsen in de Unie. En dat in twee jaar tijd.

"Migratie is een serieus onderwerp en - laten we eerlijk zijn - de antwoorden van Europa zijn onvoldoende. Amper 24.000 personen verplaatsen is bijna een provocatie", zei Renzi.

PHOTO_NEWS
60 geredde bootvluchtelingen op weg naar Sicilië.
PHOTO_NEWS 60 geredde bootvluchtelingen op weg naar Sicilië.