Italiaanse premier belooft overheidsschuld versneld af te bouwen

De Italiaanse overheidsschulden zullen de volgende drie jaar versneld worden afgebouwd. Dat beloofde de Italiaanse premier Giuseppe Conte (midden).
EPA De Italiaanse overheidsschulden zullen de volgende drie jaar versneld worden afgebouwd. Dat beloofde de Italiaanse premier Giuseppe Conte (midden).
De Italiaanse overheidsschulden zullen de volgende drie jaar versneld worden afgebouwd. Dat beloofde de Italiaanse premier Giuseppe Conte na een ministerraad die in het teken stond van de begroting.

De Italiaanse regering ligt onder vuur omdat ze het begrotingstekort de volgende jaren op 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) wil houden. De vorige regering ambieerde een veel kleiner begrotingstekort. Bovendien gaat de 2,4 procent in tegen de Europese begrotingsregels. De Europese Commissie reageerde negatief en ook de financiële markten zijn nerveus.

Gisterenavond verklaarde Conte dat de regering bij de begrotingsopmaak voorziet in een versnelde daling van de schuld, "op een constante manier de volgende drie jaar".

Hoogste schuldgraad

Italië is één van de eurolanden met de hoogste schuldgraad. Die bedraagt momenteel 130 procent van het bbp. Met betrekking tot het begrotingstekort -2,4 procent de volgende drie jaar- houdt de Italiaanse regering echter voet bij stuk.

Vandaag staat een nieuwe vergadering gepland, waar de begrotingsopmaak zou moeten worden afgerond. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Peeters

  Binnenkort nieuwe bankencrisis waar wij weer voor zullen opdraaien, Rothschild slaagt in zijn opzet

 • Kris Van den Driessche

  Bestaat de unie eigelijk nog? Als het emigrantenbeleid ter sprake valt staat Italie er alleen voor. En als Italie ze durft weigeren worden ze onmiddellijk aangevallen door hypocriete beschuldigingen. En wat met een EG-beleid op de risico's van kerncentrales? Zip. De EG is meer dan centen, maar wat doen Junker en vrienden eigelijk daaraan? Door hun beschuldigingen ontwrichten ze de financiele stabiliteit...

 • Tony Vandermaelen

  En met welk geld gaan ze dat doen?

 • GERT DE KOSTER

  Er zijn 2 mogelijkheden om de schuld procentueel te laten dalen. Ofwel door een begrotingsoverschot ofwel door het bbp sneller te laten stijgen dan de schuld.

 • Steve Wildemeersch

  Hoe hypocriet is dat...? Je overheidsschuld laten verdubbelen (wat aanduid dat er geen geld is) en dan beloven dat je je schulden sneller zal afbouwen....