Italiaanse politie pakt twee kapiteins van gezonken vluchtelingenboot op

Vluchtelingen op het gekapseisde schip voor de kust van Libië, vorige week donderdag.
AFP Vluchtelingen op het gekapseisde schip voor de kust van Libië, vorige week donderdag.
De Italiaanse autoriteiten hebben vandaag twee mannen opgepakt die verantwoordelijk geacht worden voor een van de drie schipbreuken van vorige week. Zowel vorige week woensdag, donderdag als vrijdag zonken boten met aan boord vluchtelingen, op weg van Libië naar Italië. Volgens het VN-Vluchtelingenagentschap UNHCR vielen daarbij zeker 700 doden, terwijl de Internationale Organisatie voor Migratie het aantal vermisten op 1.100 schat.

De Marokkaan Azridah Abdelfatah en de Syriër Torki Omar voerden de boot aan die vrijdag zonk. Ze werden aangeklaagd voor het veroorzaken van een scheepswrak, meehelpen aan illegale immigratie, dood en verwondingen veroorzaakt door andere misdaden en lidmaatschap van een bende.

Medeplichtige omgekomen of vermist
Het duo werd gevat in de Zuid-Italiaanse havenstad Reggio Callabria, waar ze zondag samen met overlevenden en slachtoffers waren aangekomen, aldus het persbureau Ansa.

Op het schipwrak van vrijdag kon de Italiaanse marine nog 45 lichamen aantreffen, en 135 vluchtelingen werden gered. Volgens de aanklager van Reggio Calabria wordt vermoed dat een medeplichtige van de twee opgepakte mannen omkwam of nog vermist is.

Volgens de Italiaanse kustwacht waren er zondag en maandag geen reddingsoperaties, omdat de vertrekken vanuit Libië stil liggen na de tragische gebeurtenissen. Verwacht wordt wel dat deze route de komende weken meer gebruikt zal worden, nu het weer warmer wordt, en dat ondanks de door de VN geleide pogingen om in Libië een eenheidsregering op de been te krijgen.