Italiaanse minister wil legerdienst herinvoeren: "Kinderen moeten weer weten dat er naast rechten ook plichten bestaan"

Matteo Salvini.
REUTERS Matteo Salvini.
Italië wil zich -in navolging van Duitsland- buigen over de herintroductie van de legerdienst. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini legde het onderwerp op tafel. "Militaire en maatschappelijke dienstverlening weer invoeren om onze kinderen eraan te herinneren dat er naast rechten ook plichten bestaan", schreef de leider van de rechtsnationalistische Lega vandaag op Twitter.

De avond ervoor had hij al aandacht gevraagd voor het plan tijdens een toespraak in Apulië. Om het erdoor te krijgen, moet hij wel coalitiepartner M5S zien te overtuigen. Volgens persbureau ANSA heeft minister van Defensie Elisabetta Trenta (een prominente politica van de Vijfsterrenbeweging; nvdr) laten weten er weinig heil in te zien. "Een romantisch idee dat niet meer van deze tijd is", oordeelde ze.

In Italië werd de dienstplicht in 2005 afgeschaft toen Silvio Berlusconi minister-president was. Ook in Duitsland zijn stemmen opgegaan voor de herinvoering. CDU-secretaris Annegret Kramp-Karrenbauer diende zich onlangs aan als pleitbezorger.
108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nico Van Landschoot

  Zoveel negatieve reacties.De legerdienst terug invoeren lijkt me een zeer goed idee.Een groot deel van de hedendaagse jeugd mist zeker wat discipline,en heeft vooror niks respect meer.De legerdienst heeft ons geen kwaad gedaan,en heeft van veel jonge kereltjes mannen gemaakt.

 • Christine Laevers

  Anita Beernaerts : Ik ben het met u eens. Gelukkig zijn mijn kinderen te oud. Maar mijn kleinkinderen in spe gaan te creatief en te eigenzinnig zijn om in het gelid te lopen. Bovendien wordt in het onderwijs de nadruk al jaren lang gelegd op het mondig maken van leerlingen, creatief en zelfstandig nadenken. En dan moeten ze eens effekens een paar maanden gaan zwijgen en hun versand op nul zetten ?

 • Daiko Katana

  Mijn legerdienst was een compleet verloren jaar. Het enige wat in het leger te leren viel, was drinken en slijmen bij je overste. Voor nuttige lessen moest je er in elk geval niet zijn.

 • JAN krommentak

  Fantastisch idee dan zie je ook direct wie zich echt verbonden voelt met zijn land en wie niet

 • guy perain

  Héél goed idee!! Een legerdienst van minstens 1 jaar zou heel wat discipline bijbrengen!!